Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, traderların karışık gelen ABD ekonomik verilerini ve hisse senetlerindeki güçlü seyri değerlendirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi.

ABD'de en az 3 yıl ömrü olan eşyaları içeren dayanıklı tüketim malları siparişleri Kasım ayında yüzde 2 düştü ve bu veri, askeri ve sivil uçak siparişlerindeki güçlü düşüşü yansıtıyor. Bloomberg Economics'e göre, son veriler yıl sonunda ve 2020'ye girerken  sermaye harcamalarında kaydadeğer bir yükseliş için ticaret gerilimin azalmasından ve küresel büyümede istikrar işaretlerinden daha fazlasının gerekebileceğini işaret ediyor.

Diğer bir rapor ise, ABD'de birinci el konut satışlarının Kasım ayında yükseldiğini ve 2007'den bu yana en iyi üç aylık talebin gerçekleştiğini gösterdi.

Diğer piyasalara bakıldığında, ABD hisse senedi vadelileri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son dokuz seansta sekizinci kez yukarıda kapanmasının ardından yatay seyretti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 1.92 civarında seyretti.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 09:46'da ons başına 1,486.21 dolarda kaldı. Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 17.4146 dolara inerken, platin Pazartesi günü yüzde 2.8 sıçradıktan sonra yüzde 0.5 geriledi ve palladyum yüzde 0.2 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

Huatai Futures, hazırladığı notta, "Piyasaların Noel dönemi olmasından dolayı sakin seyretmesi bekleniyor," dedi ve "Dolar, zayıf ABD verilerinin açıklanmasının ardından önemli bir düşüş göstermedi ve hem altın hem de ABD Hazine tahvil fazleri iyi performans gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Wall Street'in iz sürenleri, Fed'in ABD repo piyasasını sakinleştirmek için aylardır gözlemcilerin dikkatlerini üzerine çeken ve haber manşetlerinde yerini alan likidite enjeksiyonlarından daha fazlasını yapıp yapmadığını görmeye çalışıyor.

*ABD'de tek aile konut satışları, Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Kasım'da Ekim ayında aşağı yönde revize edilen verilere göre yüzde 1.3 yükselerek yıllıklandırılmış rakam ile 719,000'e çıktı. Kasım sonu itibariyle üç aylık dönemde ise, satışlar ortalama 720,000 ile 12 yılın en güçlü seviyesinde gerçekleşti.

*Çin hükümeti, gevşek para politikası ve ticaretin daha da serbestleşmesi gibi bir dizi politika adımları atarak ekonominin 2020 yılına güçlü bir başlangıç yapması için çabalıyor.

*Çin, aralarında gıda ve akıllı telefon üretiminde kullanılan parçalar dahil bir dizi mala uyguladığı ithalat tarifelerini düşürdü. Böylelikle dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, ABD Başkanı Donald Trump ile ticaret anlaşması için müzakereler yürütürken, aynı zamanda iç talebi artırmak ve ekonomisini açma konusunda istekli olduğunu göstermek için adımlar atıyor.