Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD imalat verisindeki sıçrama ve Çin'den gelen istikrar işaretlerinin küresel büyüme görünümüne ilişkin endişeleri azaltmasının ardından kaybını korudu.

ABD'de ISM (Institute for Supple Management) imalat sektörü göstergesi Mart ayında iki yılın en düşük seviyesinden toparlanırken, Çin2in imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 2012'den bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. ABD'de hisse senetleri Pazartesi günü Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu harelet altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebi azalttı.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 daha gerileyerek Singapur saati ile 11:49'da ons başına 1,286.81 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günkü yüzde 0.2'lik kaybın ardından yüzde 0.2 yükseldi.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Çin ve ABD'den gelen imalat verilerinin senkronize sürprizinden dolayı, hem risk iştahı hem de doların gücü arttı ve bu durum altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu," dedi ve "Kısa vadede, altının yönü üzerinde etkili olabilecek faktörler arasında ABD istihdam verisi ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri yer alıyor. Bunların yanında, piyasanın yavaşlayan büyümeden dolayı tedirgin, bu durum altın talebini artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.1 yükseldi ve palladyum yüzde 0.3 değer yitirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Steven Mnuchin'in Beijing'de katıldığı görüşmelerden birkaç gün sonra, Çarşamba günü başlayacak ticaret görüşmelerine katılacak Çin heyetine başkanlık ediyor.

*İngiltere'de kilitlenen Parlamento, Başbakan Theresa May'in pek popüler olmayan teklifinin yerine getirilmesi için oylamaya sunulan seçeneklerin tümünü reddederek yeni bir Brexit anlaşması için yine anlaşmaya varamadı.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 179,000 artış göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 3.8'de kalması ve saatlik ücretlerin güçlü artması öngörülüyor.