Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın da konuşma yapacağı Fed'in yıllık Jakcson Hole sempozyumu öncesi aşağı yönde hareket etti. Powell'ın bu konuşmasında, merkez bankasının daha gevşek bir enflasyon stratejisine kapı açabilecek para politikası çerçeve gözden geçirmesi hakkına bilgi vermesi bekleniyor.

Yatırımcılar, Fed'in gelecek ay açıklanması beklenen politika icrasında yeni yaklaşımına ilişkin işaretleri ve aynı zamanda pandemiden toparlanmaya ilişkin yorumları izleyecek. İçinde bulunduğumuz dönemde, ABD merkez bankasının politika faizini beş yıl ve muhtemelen daha uzun bir süre için sıfır seviyesi yakınında tutması bekleniyor. Bu durum faiz getirisi olmayan altın gibi varlıklara olan ilgiyi artırıyor.

Öte yandan traderlar, ABD ve Çin arasında Güney Çin Denizi'ne ilişkin gelişmelereden kaynaklanan gerilimi de yakından izliyor. Pekin yönetimi Çarşamba günü tartışmalı sulara dört füze ateşledi ve Trump yönetimi, bölgedeki tartışmalı alanlardaki iddialar, inşaat çalışmaları ya da askeri faaliyetlerde yer alan veya bunlardan sorumlu olan bazı Çin vatandaşlarına vize yasağı uygulanacağını duyurdu.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.3'a kadar düşerek 1,900 dolar seviyesine yaklaştıktan sonra bu kayıplarını geri alarak yüzde 1.4 yukarıda kapatmasının ardından yüzde 0.6 düşerek Singapur saati ile 11:21'de ons başına 1,942.56 dolara indi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.6 düşerek ons başına 27.0635 dolara geriledi. Platin yüzde 0.4 düşerken, paladyum fazla değişmedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki günlük düşüşün ardından yatay seyretti.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Fiyatlar, piyasanın Fed Başkanı Powell'dan ilave işaretler beklemesi ile birlikte, Jackson Hole sempozyumu öncesi dar bir bantta seyrediyor," dedi ve "Eğer konuşmalar doları düşürürse ve hatta getiri eğrisi kontrolü fikrine doğru yönelmeye başlarsa, altın fiyatlarının Ağustos ayındaki kayıplarını geri aldığını görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri, küresel hisseleri rekora yükselten rallinin durması ile birlikte geriledi.

*Tüm dünyada toplam Kovid-19 vaka sayısı, pandeminin Avrupa'da hızlanması ile birlikte 24 milyonu geçti. İtalya ve Fransa'da yeni vaka sayısı son ayların en yüksek seviyesine çıktı.

*Altına yönelik ender olumsuz görüş bildirenlerden biri olan Carillon Tower Advisers Inc. portföy uzmanı Matt Orton, metale yönelik heyecanın teknoloji hisse senetlerindekinden daha büyük bir balon meydana getirdiğini söyledi.