Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, küresel hisse senetlerinin yükselmesi ve koronavirüse yönelik kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesine yönelik adımların risk iştahını artırmasına karşın halen yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor ve tüm dünyada altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklar rekor zirveleri görmeye devam ediyor.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg tarafından derlenen öncü verilere göre, 3,000 tonun üzerine çıkarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu fonlara yılbaşından bu yana 420 tonun üzerinde giriş oldu ve bu miktar 2019 yılının tamamındaki girişlerin üzerine çıktı.

Altın fiyatları, Kovid-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik hasarın merkez bankaları ve hükümetleri teşvikleri artırmaya zorlaması ve bunun da para birimlerinin değer yitireceğine ilişkin endişeleri artırması sonrası yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Risk varlıklarındaki mevcut sıçramanın, ülkelerin kısıtlamaları gevşetmesi ve bunun da ikinci dalga enfeksiyon riskini artırması ile birlikte çözülebileceği endişeleri var. Yatırımcılar ayrıca ABD ile Çin arasında yeniden artan gerilimi de yakından izliyor.

AxiCorp Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Risk dengeleri halen altından yana," dedi ve "Hızlı para, salgının ikinci dalgasının ilk işaretinde gelmeye hazır. ABD-Çin ilişkilerinin kötüye gitmesinin fiyatlardaki düşüşte altına destek sağlayacağı düşüncesi var" şeklinde görüş bildirdi.

ABD merkez bankası Fed geçen hafta gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tuttu ve ekonomiye destek için elindeki araçları kullanacağı ve uygun hareket edeceği taahhüdünde bulundu. Fed Başkanı Jerome Powell da kanun yapıcılara daha fazla mali destek çağrısı yaptı.

Varlıklar rekora koştu

ETF stokları, Bloomberg'in derlediği öncü verilere göre, Salı günü itibariyle 3,006 tona çıktı. Bu yıl, varlıklar her ay artış gösterdi ve Ocak ayındaki 56 tonluk giriş Nisan ayında 159.5 tona yükseldi.

Spot altın Londra saati ile 07:082de ons başına 1,704.53 dolar civarında yatay seyretti ve bu yuıl yüzde 12 arttı. Fiyatlar Nisan ayında 1,747.36 dolar ile 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Diğer değerli metallerden, spot paladyum yüzde 1 yükselirken, gümüş yüzde 0.9 ve platin yüzde 0.3 değer kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü, Amerikalıların daha fazla hastalığa ve ölüme yol açsa bile günlük yaşamlarına geri dönmeye başlaması gerektiğini söyleyerek, dünyanın en büyük ekonomisinin yeniden açılmasına yönelik ısrarını güçlendirdi. Trump ayrıca koronavirüsün Wuhan'daki bir labratuardan yayıldığı yolundaki iddiasını da yineledi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomistiğ Howie Lee, "Altın, pandemide en kötünün görünüşte geride kalması ile birlikte bu seviyelerde zirve yapmış olabilir," dedi ve "ABD, erken davranarak hastalığın daha da yayılmasına neden olmamak ve geç kalarak ekonomiye daha da hasar vermemek için ekonomisini dikkatli bir şekilde yeniden açma konusunda zamana ihtiyaç duyuyor. Eğer bunu yapabilirse, altında toplanan dikkatlerin diğer riskli varlıklara çevrilebileceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.