Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüsün tüm dünyada yayılacağına ilişkin korkuların güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım getirmesinin ardından sıçradı.

Fiyatlar, riskten kaçınma eğiliminin tüm piyasalara yayılması ve buna bağlı olarak hisse senetleri sert düşerken ABD Hazine tahvillerinin değer kazanması ile birlikte yüzde 1.1 kadar yükseldi. Çin, salgının yayılmasını önlemeye yönelik son çabalar dahilinde, 1 hafta süren Yılbaşı tatilini uzattı ve denizaşırı paket tur satışlarını askıya aldı.

Devlet Başkanı Xi Jinging'in başında olduğu hükümet, bir düzineden fazla ülkenin sınırları içinde hastalığa rastladıklarını rapor etmesi ile birlikte yavaşladığı yönünde pek bir işaret göstermeyen salgın ile mücadele konusunda baskı altında. Siskten kaçınma eğilimini artması altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım getiriyor, ancak yatırımcılar ayrıca, virüsün yayılmasının tüketicileri mağazalarda uzak tutabileceğine ve bunun da tatil döneminde artması beklenen altın talebini düşüreceğine ilişkin endişelere de dikkat çekiyorlar.

Munbai'de Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Virüs konusundaki haber akışı güvenli liman alımlarını destekliyor," dedi ve "Bu gibi ortamlarda, hisse senedi piyasalarında sert satışlar görülebilir ve bu korku riskten kaçınma eğilimini daha da artırabilir. Altın için görünüm yukarı, kısa vadeli hedef 1,600 dolar" değerlendirmesinde bulundu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kayıplarının bir kısmını geri almadan önce yüzde 1 kadar düşerken, Japonya'da Topix Endeksi geriledi ve Çin hisselerinin endeks vadeli kontratları yüzde 5'in üzerinde bir kayıp yaşadı. Petrol New York'ta yüzde 2'den fazla düşerken, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve yen güç kazandı.

Bank of New Zealand, hazırladığı raporda, "Piyasalar ölümcül koronavirüse ilişkin haberler üzerinde odaklanmış durumda," dedi ve "Bunun baştan Çin'de olmak üzere açık bir şekilde ekonomi üzerinde etkisi olacak. Kritik soru, virüsün ne kadarlık bir zamanda kontrol altına alınacağında ve bu safhada bu konuda söylenecekler spekülasyonun ötesine geçemez" değerlendirmesinde bulundu.

Koronavirüsün etkisine ilişkin endişelerin artması ile birlikte, yatırımcıları altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklarını Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardılar ve bu varlıkların rekor seviyeye ulaşmasına sadece 25 kilogram kaldı. İvmeye ek olarak, Fed'in gevşek para politikasını sürdürmeye devam etmesinin beklendiği politika toplantısı yaklaşıyor ve Dünya Altın Konseyi küresel talep trendleri ile ilgili değerlendirmesini açıklayacak.

Spot aştom yüzde 0.5 yükselerek Hong Kong saati ile 11:40'ta ons başına 1,579.72 dolara çıktı. Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 yükselirken, platin değer kaybetti. Palladyum yüzde 1.7 düştü ve rekor seviyeden başlattığı geri çekilmesini sürdürdü.