Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ölümcül koronavirüsün ekonomik ve insani etkilerine ilişkin korkuların derinleşmesi, hisse senetleri, ham petrol ve Çin yuanının Pazartesi günü sert düşmesine neden oldu ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım getirdi.

Çin hisse senetlerinin vadeli kontratları, virüsün yayılmaya devam ettiği ve salgında zirvenin henüz görülmediğine ilişkin haberler ile birlikte yüzde 5'ten fazla düştü ve Çin yuanı, ABD ile imzalanan ticaret anlaşmasının etkisi ile elde ettiği kazançlarını geri verdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kayıplarının bir kısmını geri almadan önce yüzde 1'den fazla düşerken, Japonya hisse senetleri ve Avrupa endeks vadelileri yüzde 1'in üzerinde kayıplar gösterdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ve Batı Teksas petrolü (WTI), her ikisi birden Ekim ayından bu yana en düşük seviyelerini gördü. yen değer kazandı.

Axitrader'ın Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, Pazartesi günü hazırladığı notta, "Çin'in devasa sanayi ve tüketim motorlarına yönelik herhangi bir ekonomik şok, kürselleşme ile birlikte artan ticari ve finansal bağlardan dolayı diğer ülkelere hızlı bir şekilde yayılacaktır," dedi ve "Önümüzdeki birkaç haftalık süre boyunca durmak için doğru yerin nakit olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Çin, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olması için Ay Yılına Göre Yeni Yıl  tatilini 2 Şubat'a kadar uzattı. Korona virüsten dolayı ölü sayısı en az 80'e çıkarken, ABD'de teyit edilmiş vaka sayısı Pazar günü itibariyle 5'e yükseldi.

Pekin yönetimi ayrıca paket turların satışını askıya aldı ve bu adım, tüm dünyada tatilden dolayı Çinlilerin yapacağı harcamalara güvenen şirketleri olumsuz etkiledi. Hava yolu şirketleri ve buna bağlı firmalar Japonya'da en fazla kaybettiren hisseler olurken, Tayland'da işlem gören hisse senetleri yüzde 3 kadar geriledi. Bu hareketler, Çin, Hong Kong, Avustralya ve Güney Kore gibi ülkelerdeki tatil dolayısıyla işlem hacminin düşük olduğu bir ortamda gerçekleşti.

Virüs haberleri, şirket kâr sezonunun en yoğun dönemine denk geldi. Apple, Facebook ve Samsung bu hafta kâr açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcıların dikkatleri ayrıca Fed'in politika toplantısında ve Mark Carney'in İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı olarak katılacağı son politika toplantısında olacak.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Teknoloji devleri  Apple, Facebook, SAP, Samsung ve Güney Kore chip üreticisi SK Hynix bu hafta kârlarını açıklayacak. Kâr açıklayacak diğer önemli şirketler arasında International Paper, Boeing, Caterpillar, Lockheed Martin, GE, Unilever, United Technologies, Exxon Mobil, Shell ve Chevron yer alıyor.
*ABD'de Başkan Donald Trump'ın Senato'daki azil davası Pazartesi günü Washington'da devam edecek.
*Fed politika yapıcılarının Çarşamba günkü politika toplantısında gösterge faizi sabit tutarak, 2020 yılını 2019'u kapattığı şekilde açmaları bekleniyor.
*İngilere Merkez Bankası'nın (BOE) Perşembe günkü toplantısı, bir dizi güvercin tonlu değerlendirmenin faizlerin düşürülebileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından çok yakından izlenecek.
*ABD'de Perşembe günü 4. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak.
*İngiltere Cuma günü Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Tokyo saati ile 14:49'da yüzde 1 aşağıdaydı. S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde 0.9 düştü.
*Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 1.3 geriledi.
*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.6 düştü.
*FTSE China A50 endeks vadelileri yüzde 5.6 kaybetti.

Para Birimleri

*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 6.9672 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 109.08 seviyesine tırmandı.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1028 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 1.64'e indi. Bu kağıdın faizi Cuma günü 5 baz puan gerilemişti.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.044 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.3 düşerek varil başına 52.93 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,579.58 dolara çıktı.