AMB faizleri sabit tuttu, pandemi alım programını değiştirmedi
Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde bir değişikliğe gitmedi
Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentileriyle paralel olarak politika faizini yüzde 0 seviyesinde tutarken, gecelik mevduat faizi oranını eksi yüzde 0,50 seviyesinde tuttu. Gecelik borç verme faizini ise yüzde 0,25 seviyesinde bıraktı.
1,85 trilyon euro değerindeki Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) 2022'nin Mart ayına kadar devam edeceğini belirten AMB, yılın ilk aylarına göre bu çeyrekte varlık alım hızının artırılacağını da vurguladı.
Yönetim Konseyi'nin piyasa koşullarına göre esnek bir şekilde alım yapacağının altını çizen banka, konseyin PEPP kapsamında vadesi gelen menkul kıymetlerden gelen ana para ödemeleriyle 2023 yılına kadar yeniden yatırım yapacağını söyledi.
Varlık alım programı kapsamında, net varlık alımının aylık 20 milyar euro hızda devam edeceğini dile getiren AMB, Yönetim Konseyi'nin genişlemeci para politikasının etkisini sürdürmek için varlık alımına gerektiği kadar devam etmesini beklediklerini ifade etti.
AMB, refinansman operasyonlarıyla bol likidite koşullarının sağlanmaya devam edeceğini söyledi ve Yönetim Konseyi'nin enflasyonun hedefler dahilinde ve sürdürülebilir bir şekilde oluşması için tüm enstrümanlarında düzeltme yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Lagarde: Avrupa Kurtarma Fonu gecikme olmadan hayata geçmeli
Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde basın mensuplarının önüne çıktı.
Lagarde'ın basın toplantısında öne çıkan mesajları şunlar oldu:
AMB enflasyon görünümü üzerinde döviz kuru etkisini izlemeye devam edecek. Gerekmesi durumunda tüm araçlarımızı gözden geçirmeye hazırız.
Euro Bölgesi'nde ekonomi ilk çeyreğinde muhtemelen daralma gösterecek. Ancak veriler ikinci çeyrek için büyümeye işaret etmektedir. Hizmet sektöründe dipten çıkış sinyalleri söz konusu. Yatırımlar dirençli bir görünüm sergiledi. Orta vadeli görünüme ilişkin riskler dengeli gözükmektedir.
Görünüme ilişkin toplam riskler ise aşağı yönlüdür. Önümüzdeki aylarda manşet enflasyon artacaktır. Piyasa odaklı enflasyon kademeli yükselişine devam etti.
Pandeminin etkileri azaldıkça ekonomik aktivitedeki gerilemenin etkisi de azalacaktır.
Ekonomik aktiviteyi desteklemek için geniş ölçekli parasal destek gereklidir. Azimli ve koordineli mali duruş da hayati önemini korumaktadır. Mali önlemler geçici ve hedefli olmalıdır. Gecikme olmadan Avrupa Kurtarma Fonu'nun hayata geçmesi önemlidir.
"PEPP'te trendi anlamak için haftalık değil aylık verilere bakmalı"
Ekonomik durum üzerinde belirsizlik hala devam ediyor. Bunun tüketici davranışlarına yansıdığını görüyoruz. Perakende satışlar hala pandemi öncesine dönmedi. Risk değerlendirmesi Mart'taki seviyeyle aynı düzeyde. Yakın vadeli risklerin aşağı yönlü, orta vadeli risklerin ise dengeli olduğunu görüyoruz.
AMB'nin bir kur hedeflemesi yoktur. Ama kuru yakından gözlemliyoruz.
Mali alanla para politikası birbirini tamamlıyor. Mali alandaki teşvik eksikliğini AMB telafi edemez.
PEPP'ten kademeli çıkış ile ilgili bir değerlendirmemiz olmadı. PEPP'te alım hızı veri odaklıdır, zaman odaklı değil. PEPP'te haftalık değil aylık veriler daha önemli. Onlara bakarak trendi takip edebilirsiniz.
ABD ekonomisi ile Euro Bölgesi ekonomisi aynı sayfada değil. Dolayısıyla AMB'nin para politikası Fed ile paralel ilerlemeyecek.
Negatif faizler teşvik sağlamak için etkili araçlardır. Strateji değerlendirme sonuçlarının sonbaharda sunacağız.