Bloomberg HT Haberler ASO, Mesleki eğitimde reform istiyor
HABERLER

ASO'dan, mesleki eğitimde reform çağrısı

  • Ankara Sanayi Odası'nın yayınladığı mesleki ve teknik eğitim konulu raporunda, mesleki ve teknik eğitim konusunda reformlara ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, Türkiye'de işsizliğin ana nedenlerinden birinin "beceri eksikliği" olduğu vurgulandı.

Giriş: 05 Ocak 2025, Pazar 13:22
Güncelleme: 05 Ocak 2025, Pazar 13:34

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye'nin insan kaynağının ekonominin talepleri doğrultusunda geliştirilmesine yönelik "yol haritası" niteliği taşıyan "İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri" başlıklı çalışma raporunu yayımladı.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, raporda ülkedeki mesleki ve teknik eğitime yönelik temel tespitler yapılarak, diğer ülkelerden örnekler verildi.

Raporda, yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin iş tanımlarını radikal bir şekilde değiştirdiği, büyük veri, yapay zeka, yenilenebilir enerji gibi alanlardaki yeni mesleklerin, mesleki ve teknik eğitimin bu dönüşüme ayak uydurmasını zorunlu hale getirdiği ifade edildi.

Bu kapsamda Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, İspanya ve Norveç gibi ülkelerin eğitim sistemleri ele alınarak, Türkiye'de atılması gereken adımlar belirlendi.

- "Eğitim reformu" vurgusu

Raporda, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) gibi kurumlar arasında geliştirilecek daha sıkı işbirliğinin, mezun-işveren eşleşmesini kolaylaştırabileceğine ve işsizliği azaltabileceğine işaret edildi.