Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avustralya’da enflasyon yılın ilk üç ayında sert yavaşlarken, Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) üzerindeki faiz düşürme baskısı arttı. Buna bağlı olarak, Avustralya doları ABD doları karşısında 50 ABD senti değer kaybetti.

Sydney’de Çarşamba günü açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları yılın ilk çeyreğinde yatay seyrederken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 yükseldi. Böylece çeyrek dönemlik ve yıllık enflasyon beklentilerin altında kaldı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verilerin sırasıyla yüzde 0.2 ve yüzde 1.5 artması bekleniyordu. Yavaşlamaya en büyük katkı, geçen yılki zayıf petrol fiyatlarının ekonomi üzerinde etkisini göstermeye başlaması ile birlikte otomobil akaryakıt fiyatlarında görülen yüzde 8.7'lik düşüşten geldi.

Avustralya doları yüzde 1 kadar düşerek son iki ayın en güçlü düşüşünü kaydetti ve 70.31 ABD senti seviyesine kadar indi. Üç yıllık tahvillerin faizi 15 baz puan düşerek yüzde 1.27 ile rekor düşük seviyeye inerken, Avustralya hisselerinin gösterge endeksi yüzde 1.1 yükselerek 11 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel istihdam internet sitesi Indeed'in ekonomisi Callam Pickering, "Son üç sene, enflasyonun inatçı bir şekilde düşük kalması açısından benzeri görülmemiş bir dönemdi. Bu durum hiç gevşeme işareti vermedi," dedi ve "RBA mayıs ayındaki toplantıda faiz düşürmeli" şeklinde görüş bildirdi.