Babacan: Avrupa'daki sorunlar geçici
-
Babacan, "Avrupa'daki ekonomik sorunların geçici olduğunu düşünüyorum. Sonsuza kadar sürecek değil" dedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'daki ekonomik sorunların geçici olduğuna inandığını belirterek, ''Sonsuza kadar sürecek değil. Ama asıl önemli olan şey; AB içinde dayanışmayı korumak ve daha adil bir sistem getirmek'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Finlandiya'nın Kuzey Kutup Dairesinin 250 kilometre kuzeyindeki Laponya bölgesinde yer alan Saariselka adlı küçük kasabada, Kuzey Avrupa ülkelerinin liderleri ve Türkiye ve Hırvatistan'ın davet edildiği gayri resmi toplantıya katıldı.
Avrupa'nın geleceğinin tartışıldığı toplantıya Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb ev sahipliği yapıyor. Toplantıya, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic ve AB dönem başkanı İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lucinda Creighton da katılıyor.
Toplantının yapıldığı dağ evine gelirken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, ''Avrupa'da bu kadar ekonomik sorun varken Türkiye hala AB'ye katılmak istiyor mu?'' şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:
''AB'yi bizim için özel yapan şey savunduğu değerler ve fikirler. Bunlar birçok ülkeyi, birçok farklı kültürü bir araya getiren şeyler. Ekonomik sorunların geçici olduğunu düşünüyorum. Sonsuza kadar sürecek değil. Ama asıl önemli olan şey; AB içinde dayanışmayı korumak ve ayrıca bir anlamda daha adil bir sistem getirmek. Böylece ülkeler, özellikle aynı para birimini kullananlar, örneğin mali politikalar veya bankacılık söz konusu olduğunda aynı çerçeve içinde hareket edebilirler. Ortak mali bir çerçeve ve bankacılık denetimi oluşturulması çok önemli ve şimdi bunlar gerçekleşiyor.''