Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden başkanlığı dönemindeki ilk BM Genel Kurulu’nda konuştu.

Biden koronavirüs salgınına değinerek ABD’nin küresel sağlık konusunda birlikte çalışması gerektiğini ifade etti. Aşı için 50 milyon dolardan fazla para harcadıklarını kaydeden Biden “Bu yıl büyük acılar çektik. Çok fazla kişi pandemide hayatını kaybetti. Yaklaşık 4,5 milyon kişiyi kaybettik. Her ulustan insan hayatını kaybetti. Her ölüm bizim kalbimizi kırdı. Şunu hatırlamalıyız, ortak geleceğimizi fark etmemiz için birlikte hareket etmemize bağlı.

Önümüzde almamız gereken acil bir karar var. Kararlı bir 10 yıl geçirmemiz gerekiyor. Tam anlamıyla geleceğimizi belirleyecek bu 10 yıl. Küresel camia olarak önümüzde krizler var. Önümüzde önemli fırsatlar da var. Birlikte çalışıp, gerekli kararları alacağız...

Pfizer aşılarının bir kısmını bağışladık, ABD uçakları 100 ülkeye aşı taşıdı. Yarınki zirvede Kovid hakkında yeni tedbirleri açıklayacağım..Eğer mevcut araçları kullanamazsak daha tehlikeli varyantlar karşımıza çıkacak..” yorumunu yaptı.

”20 yıldır devam eden savaşı sonlandırdık”

Ortak bir gelecek için ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Biden “Kaynaklarımızı doğru yere aktarmalıyız. İklim değişikliğiyle, siber saldırılarla mücadele etmek amacımız olacak..Avustralya , Hindistan, Japonya gibi ülkelerle gelişen teknolojiler ve iklim değişikliği konusunda birlikte çalışacağız.” diye konuştu.

Afganistan'da 20 yıldır devam eden savaşı sonlandırdıklarını belirten Biden “Yeni bir başlık açtık. Sürekli diplomasiyi kullanacağız. Yeni yöntemlerle insanları tüm dünyada ayağa kaldırmaya çalışacağız. Sorunlar ne kadar zor olursa olsun hükümetler insanlar içindir diyoruz. Herkes için çalışılması gerektiği kanaatindeyiz hükümetlerin. ABD şimdi odağını pasifik bölgesine de yönlendirirken partnerlerimizle çalışıyoruz. BM gibi kurumları kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz”. dedi.

Biden siber saldırılarla tüm uluslarasın adil biçimde mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

İklim krizi ile mücadele için fonlamayı iki katına çıkaracaklarını dile getiren Biden “Bu bağlamda ABD iklim değişikliğine finans sağlayan lider ülke konumuna geldi. Amacımız 100 milyar dolar hedefine ulaşabilmek diğer ülkelerle birlikte. Bu krizle mücadele ederken yeni bir dönemle karşı karşıyayız” dedi.

Biden İsrail-Filistin konusunda ise “En iyisi 2 devletli çözüm” ifadesini kullandı.

”Teknolojiyi insanlara baskı için kullanmayalım”

Biden konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“İnsan varlığını her açıdan şekillendirebilecek bir dönem var önümüzde. Bu teknolojiler insanları geliştirebilir ya da baskıyı arttırabilir. Bioteknolojiyi kullanabilelim, 5G'yi kullanabilelim. İnsanların özgürlüğünü daha ileriye taşıyalım. Teknolojiyi insanlara baskı için kullanmayalım. ABD, ARGE'ye yatırım yapma konusunda kararlılık sergilemektedir. Amacımız zorluklarla mücadele edebilmek.”

Siber saldırılara yönelik altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Siber saldırılara yönelik her ulusun birlikte harekete geçmesi lazım. Tüm ulusların adil bir biçimde mücadelesi gerekiyor. Aynı zamanda fikri mülkiyetin korunması lazım. Küreselleşmenin faydalarından tüm ulusların eşit ve adil biçimde faydalanması gerekmektedir. Yıllardır çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz.

“Ekonomik zorbalık yapanların karşısında olacağız”

Hareket etme özgürlüğü bizim için son derece önemli. Uluslararası antlaşmalarla bunu desteklemeye çalışıyoruz. BM'nin misyonuna ve değerlerine dayanmaktadır bizim yaklaşımmıız. Hepimiz bu sözleşmeye uymalıyız. Yeni ya da eski zorluklarla birlikte mücadele etmeliyiz. Dünyanın tüm güçlü ülkelerinin bir hedefi var. Bizim sorumlu rekabetten çatışmaya geçmemiz gerekli. ABD güçlü şekilde rekabete katılacak, müttefiklerini ve dostlarını desteklemeyi sürdürecek.

Ekonomik zorbalık yapanların karşısında yer alacağız. Amacımız yeni bir soğuk savaş başlatmak değil. ABD her ülkeyle ortak çalışmaya hazır. Eğer koronavirüs, iklim değişikliği, nükleer silahlanma gibi alanlarda birlikte çalışmazsak başarısız olacağız”

“Gıda sistemlerine yatırım yapıyoruz”

“Gelişmekte olan ülkelerde altyapı ihtiyacı var. Kalitesi düşük olan, yolsuzluğu destekleyen çözümler daha büyük zorluklar getirecektir bu ihtiyacı bulunan ülkelere. Şeffaf projelerin olması gerekiyor. Yerel halkın da içinde yer alabildiği projelerin olması lazım. Güçlü projeler yapılması gerekiyor.

Daha iyi bir dünya oluşturun, ardındaki fikre bakacak olursak G-7 ülkeeriyle birlikte altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın en büyük yardım sağlayan ülkesiyiz. Gıda ve su da dahil pekçok ihtiyaç gönderiyoruz. Yardımımızı esirgemiyoruz. Küresel olarak dünyanın üçte birinin gerekli gıdaya erişiminin olmadığı dünyada yaşıyoruz. Bu konuyu gözönünde bulundurmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda gıda konusunda neler yapılabileceğini ele almamız lazım. Gıda sistemlerine yatırım yapıyoruz. 104 milyondan fazla para sağladık. İnsanların hayatını daha iyi hale getirmek için altyapı yatırımlarımız sürecek.

Dünyaya çok fazla acı getiren olayları engellemek bizim amacımız. Şiddete başvurmamız lazım. Geleceğe yönelik daha fazla barış ve refah istememiz lazım. BM de bu bağlamda çalışmalarını sürdürüyor. Ben İsrail-Filistin konusunda iki devletli bir çözümün en iyi çözüm olduğu kanaatindeyim. Demokrat, yaşayabilir bir Filistin devleti olması kanaatindeyim. Etipyo, Yemen'deki olayları da göz önünde bulundurarak çalışmalıyız. Açlık, şiddet olayları, insan hakları ihlalleriyle ilgili bu ülkelerde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.”