Advertisement

Borsa İstanbul, küresel piyasalara paralel bir seyirle haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,13 düşüşle 1.471 puandan tamamladı. Endekste haftalık kayıp yaklaşık yüzde 6 oldu. Böylelikle Ekim ayının sonundan bu yana borsada en kötü haftalık performans kaydedildi.

Açılışta sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul ABD tahvil getirilerinin gerilemesi ve ABD'de teknoloji hisselerinin toparlanmasının etkisiyle seansın ilerleyen bölümlerinde kayıplarını sınırladı.

Endeks üzerinde küresel piyasalardan gelen etki kadar Türk Lirası'ndaki kayıp etkili oldu.

Tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,5 seviyesinin altını test etti. ABD'de Nasdaq endeksi 6 haftanın en düşük seviyelerinden çıktı. Stoxx Europe 600'de

Dolar/TL 'de yükseliş sürdü, risk primi 300 baz puanı aştı

Türk Lirası'nda küresel piyasalarda görülen risk iştahındaki düşüşle gerçekleşen satış baskısı yeni işlem gününde de kendisini hissettirdi.

Güne 7,35 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru 7,47 seviyesinin de üzerini test etti. Kurda takip eden bölümde gevşeme gerçekleşti.

Türkiye'nin risk primi 300 baz puanı aşarken, gösterge tahvil faizi de yüzde 15,08'i aştı.

Yabancı 5 haftadır hisseden çıkıyor

Yabancıların borsadan çıkış ivmesi geçen hafta da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 19 Şubat haftası itibariyle yurt dışı yerleşiklerin hissede net satışı 123 milyon dolar oldu. Böylelikle yabancıların borsadan çıkış süreci 5. haftaya ulaştı. Yılbaşından bu yana yabancının hisselerden çıkışı ise 570 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların borsadan çıkış ivmesi yabancı takas oranlarına da yansıdı. Yabancı takas oranı yüzde 45 seviyelerine kadar geriledi.