Bülent Gedikli: TCMB indirim sürecini başlatabilir
-
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli Bloomberg HT canlı yayınında değerlendirmelerinde, "TCMB indirim sürecini başlatabilir" dedi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli Bloomberg HT'de katıldığı Yatırım Bülteni programında Yavuz Semerci'ye açıklamalarda bulundu.
Gedikli, faiz indirimi bekleyip beklemediğine dair soruya, bu konuyu bir süreç olarak değerlendirdiğini söyledi.
Gedikli, "2008 sonrası küresel ekonominin girdiği şartları düşünerek konuşuyorduk. Bugün dünyada negatif faiz uygulaması var. Bir kaç sene önce bunları konuşsak kimse inanmazdı. Ama, şu anda 12 ülke bunu uyguluyor."dedi.
Gedikli, para politikalarının ortodoks anlayışa dönme ihtimali olmadığının görüldüğünü söyledi. ABD'de bölgesel Fed başkanlarının sadece ABD ekonomisini düşünerek hareket etmediğini, ABD'den gelen verilerin de zaten ekonominin iyileştiğine dair net bir tablo ortaya çıkarmadığını savunan Gedikli, bu ortamda Türkiye'nin elinin rahat olduğunu söyledi.
Gedikli, enflasyonun da sorun olmaktan çıkacağının daha önceden görüldüğünü ve yeni Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın elinin eskiye göre çok rahat olduğunu ve şartların çok iyileştiğini söyledi ve "TCMB indirim sürecini başlatabilir" dedi.
Faiz indiriminin tüketime de çok olumlu bir katkı yapacağını söyleyen Gedikli, büyümenin kaynağının da çok önemli olduğunu ancak dünyada artık bazı ülkelerin tüketim ile dahi büyüyemediğini söyledi. Avrupa ve Japonya'nın büyük teşviklerle dahi büyüyemez durumda olduğunu söyleyen Gedikli, konut, ihtiyaç kredileri kaynaklı büyümenin de bir avantaj durumuna geldiğini savundu.
Gedikli, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfus avantajına dikkat çekerek, nüfusun tüketim iştahının sürdüğü, müteşebbis anlayışın ve girişimciliğin arzu edilen bir yapıda olduğunu söyledi. Gedikli, büyümenin kalitesinin ve bundan sonraki büyüme hikayesinin yatırım ve ihracat odaklı olmasının istendiğini ifade etti. Türkiye etrafındaki kaos ortamının bir noktada normale döneceğini belirtti.