Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Çin’de tüketici enflasyonu üç yılın zirvesine çıktı

Çin'de tüketici enflasyonu üç yılın zirvesine çıktı

  • Çin'de, Ay Yeni Yıl tatili harcamaları artırırken fabrika kapısı fiyatlarındaki düşüş yavaşladı. Şubat ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 1,3 artarak ekonomist tahminlerini aştı.

09 Mart 2026, 06:56 Güncelleme :

Çin’de tüketici enflasyonu, uzatılmış tatilin harcamaları artırması ve fabrika çıkış fiyatlarındaki deflasyonun yavaşlamasıyla üç yılın en büyük artışını kaydetti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, Şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 1,3 yükseldi. Bu oran, ekonomistlerin yüzde 0,8’lik artış beklentilerini aşarken, Ocak ayındaki yüzde 0,2 artışın ardından en güçlü toparlanma olarak kaydedildi. Aylık bazda fiyatlar Şubat’ta yüzde 1 artış göstererek ekonomistlerin yüzde 0,5’lik beklentilerini geçti.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmaları dışlayan çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 1,8 artarak Mart 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Pinpoint Asset Management Başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, Pazartesi günü yayımladığı notta, “Çin Yeni Yılı sırasında hizmet sektöründeki fiyat artışları piyasanın beklediğinden daha güçlü. Bu etkinin tatil sonrasında devam edip etmeyeceği şu aşamada net değil” dedi.

Resmî verilere göre, hizmet fiyatları yıllık yüzde 1,1 yükselerek başlık TÜFE’ye 0,54 puan katkı sağladı. Bu artış, tatilde seyahat, evcil hayvan bakımı, araç bakımı, sinema ve restoran hizmetlerine olan talep ile desteklendi.