Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü 26 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 düştü. Endeks bu hafta yüzde 0.9 yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.64 seviyesinde kaldı.

Piyasada dikkatler bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Ocak ayında 304,00 artan bu verinin, Şubat ayında, Bloomberg'in anketine göre 180,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise Şubat ayında, yüzde 4'ten yüzde 3.9'a düşmesi öngörülüyor.

Yen, hayalkırıklığı yaratan Çin dış ticaret verilerinin küresel büyüme endişelerini artırması ve buna bağlı olarak güvenli liman niteliğindeki bu para birimine talep gelmesi ile birlikte tüm önemli para birimleri karşısında değer kazandı.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.2 düşerek 111.34 seviyesine indi ve haftalık düşüşünü yüzde 0.5'e yükseltti.

Tokyo'da Gaitame.com Research Institutegenel müdürü Takuya Kanda, "Beklenenden zayıf çıkan Çin verileri yen alımlarını destekledi ve buna bağlı olarak dolar/yen paritesi 200 günlük hareketli ortalamasının altına düştü," dedi ve "ABD istihdam verisi zayıf çıkar ve küresel ekonomik yavaşlamanın hız kazanacağına ilişkin korkuları artırırsa, yen daha da düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Euro/Dolar paritesi ise Perşembe günü 1.1177 ile Haziran 2017'den bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişmeyerek 1.1196 seviyesinde kaldı. Avrupa ortak paa birimi bu hafta yüzde 1.5 düştü ve Şubat 2018'den bu yana en büyük haftalık düşüşüne yöneldi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nin 2019 büyüme tahminini yüzde 1.7'den yüzde 1.1'e düşürdü. AMB ayrıca faizleri yıl sonuna kadar sabit tutacağını kaydetti.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "AMB'nin sözlü yönlendirmedeki değişikliğinin euronun daha da düşmesi için temel faktör olması bekleniyor," dedi ve kurumunun tahminlerini işaret ederek, euro/dolar paritesinin er ya da geç 1.10 seviyesine ineceği öngörüsünde bulundu.