Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yuandaki düşüşün küresel bir kur savaşının yaklaşmakta olduğunun sinyali vermesiyle birlikte ABD tarafından gelebilecek dolara yönelik bir müdahale ihtimali arttı.

Stratejitler, Çin'in yuanın dolar karşısında kilit önemdeki 7 seviyesini kırmasına izin vermesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın da doları zayıflatmak isteyebileceği yönünde bir spekülasyon olduğunu belirtiyor. ABD yönetiminin böyle bir adım atması, yirmi yıldan uzun bir süredir önemini koruyan güçlü dolar politikasının sonu anlamına gelebilir.

Melbourne'de Pepperstone Gorup Ltd. araştırma birimi yöneticisi Chris Weston, “Trump ABD ekonomisinin köşeye sıkıştığını hissederse müdahale gelebilir. İnsanlar gerçekten bunu yapacağına inanırsa dolar satmaya başlar.” dedi.

Çin yuanının Pazartesi günkü işlemlerde dolar karşısında 7.1114 ile rekor seviyeye gerilemesiyle birlikte, Pekin'in Washnigton ile ticaret savaşını genişletmek için yuanı bir araç olarak kullandığına ilişkin endişeler arttı.

Traderlar diğer ülke otoritelerinin ticaret rekabetçiliğini korumak için aynı şeyi yapacağı beklentisine karşı hazırlık yapıyorlar.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Cuma günkğ açıklamasında müdahale planı olmadığını belirtti. Ancak Trump, önceki açıklamalarında doların güçlenmesine karşı adım atılması ihtimalini yok saymadığını ifade etmişti.