Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Merkez Bankası, ABD’nin Çin mallarına yönelik tarife kararıyla, para birimini stabil tutabilmek için kısa vadeli sert önlemler almaya hazır olduğunu belirterek yuan’ın dolar karşısında 2008’den bu yan ilk 7 seviyesinin üzerinde olduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) açıklamasında Yuan’ın sepet kurlar karşısında güçlü ve stabil kalmayı sürdürdüğünü belirtti.  Ayrıca açıklamada ‘Merkez Bankası’nın  gerekli tedbirleri almak için yeni araçlar yaratmaya devam edeceği’ bildirildi.

Yuan’ın dolar karşısında 11 yıldan bu yana ilk kez 7 seviyesinin üzerine çıkması ABD Başkanı Donald Trump’ın en son tarife tehdidine karşı Pekin’in para biriminin değer kaybetmesine izin verdiği  spekülasyonu ile geldi.

Analistler ne diyor? 

Analistler, Yuan’ın ani çöküşünün, Çin’in merkez bankasının ABD’nin ülkenin ürünlerine yeni tarifelerle çarptırılması sözü verdikten sonra daha fazla amortismana izin vereceğinin bir işareti olduğunu söylüyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Asya Araştırma Birimi Müdürü olan Khoon Goh, “Çin Halk Bankası’nın bu yıl ilk defa 6,9 dolardan daha düşük bir fiyat belirlemesi yönündeki hamlesi politika yapıcıların şimdi nihayet döviz kurunu ticaret savaşında bir silah olarak kullanmaya istekli olabileceğini" belirti.Goh, “Şu anki soru otoritelerin zayıf yuanı ne kadar tolare edebilecekleri” dedi.

Commerzbank AG Ekonomisti Zhou Hao ise, “Bu noktada ilk soru Çin’in para birimini ticaret savaşında bir silah olarak kullanıp kullanmayacağı. Bu hala şüpheli, fakat kesinlikle bugünkü hamle Çin’in ticaret cephesinde karşı rüzgarlar için daha fazla para birimi esnekliğine izin verilmesine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor” dedi.

Mizuho Bank Ltd Kıdemli Stratejisti Ken Cheung, “ Görülüyor ki, vergi artırımları kısasa kısas geri dönüşler ve ticaret görüşmelerinde duraksamaya neden oluyor. Çin Merkez Bankası, yakın vadede yuan’ı stabil tutma ihtiyacı hissetmiyor” dedi.