Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 6.04 - 6.05 bandında seyreden dolar bugüne 6.05'te başlayıp 6.0710'a kadar yükseldi. Bu, Mayıs ayından beri en yüksek gün içi seviye oldu.  Dolar, 26 Ağustos'ta illikit piyasada ani hareketle 6.47'ye yükselmiş ancak kalıcı olmamıştı. Lira yıl başından bu yana dolar karşısında %2 civarında değer kaybetti.

Artan jeopolitik riskler son dönemde TL üzerinde baskıya neden oluyor. Lira geçen hafta DA dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri olmuş ve haftayı % 1'e yakın düşüşle tamamlamıştı.

Dün 2 yıllık tahvilin bileşik faizi % 1.25 düşerek % 11.06 olurken BIST 100 endeksi ise %0.5 yükseliş kaydetti. BIST 100 Endeksi bugün % 0.6 satıcılı seyrediyor.

Apple'ın, Covid-19 salgını nedeniyle çeyreklik bilançolarda ciro hedefini tutturamayacağını açıklaması, ABD ve Asya Borsalarının düşüşünde etkili oldu. Stratejist Yeliz Karabulut Bloomberg HT'ye "Yurt dışında ciddi satış baskısı görüyoruz. Bizde de yurt dışına paralel hareket olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Bu hafta Merkez Bankası'nın faiz kararı kurun kısa vadeli hareketi açısından önemli olacak.  Bloomberg HT anketine göre medyan tahmin faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönünde. Ancak 25 - 50 baz puanlık indirim bekleyenler de var. Ünlü Menkul Değerler 25 baz puanın ötesindeki faiz indirimlerinin reel faizi daha da aşağı çekeceğini ve TL’nin kırılganlığının artabileceğini belirtti.