Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün % 2'nin üzerinde düşüşle 5.62'yi gören, günü de 5.65 civarında tamamlayan Dolar/TL yeni sabaha 5.65 seviyelerinde başladı, daha sonra yükselişini hızlandıran kur 5.70'in üzerini test etti. Kur gün içinde en yüksek 5.7006'yı, en düşük 5.6445'i gördü.

Erken saatlerde % 1'e yakın artışla 6.44'e çıkan Euro/TL daha sonra 6.38'e geriledi.

Hafta sonu G20 zirvesinden gelen haber akışı Türk varlıklarında olumlu hava yaşanmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada ABD'den S400 konusunda yaptırım beklemediğini ifade etmiş, yine zirvede uluslararası piyasaların da yakından takip ettiği Çin - ABD  görüşmelerinde iki ülke ek tarife gelmeyeceği konusunda uzlaşmıştı. Bu haber akışı risk iştahını desteklerken dün Asya, Avrupa Borsalarının yükseldi, ABD borsaları da rekor seviyelere çıktı.

Yurt içi piyasalar da bu iyimserliğe eşlik etti, Türk Lirası dün euro ve dolar karşısında değer kazanırken Borsa İstanbul 100 Endeksi de %3'ten fazla yükselerek 100 bin sınırına dayandı. Bankacılık endeksi gün içinde % 6'nın üzerinde yükseliş kaydetti. Dün Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 380.8 ile Nisan'dan beri en düşük seviyeye indi, 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri de geriledi.

Yabancı yatırımcı ilgisi, risk primindeki düşüşle faizlerdeki geri çekilme başta bankacılık olmak üzere Türk hisselerine alım getirdi. Bankacılık endeksi ocaktan beri günlük en iyi 2. performansı kaydetti. Borsa bu sabaha ise düşüşle başladı.

"TL VARLIKLAR ÜZERİNDE BELİRSİZLİK AZALDI"

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye İstanbul seçimlerinin sonuçlanması ve G20'den S400'ler konusunda beklentinin ötesinde açıklamalarla Türk varlıkları üzerindeki belirsizliğin önemli ölçüde azaldığını söyledi. Tözge "Yurt dışında dün risk iştahı yüksekti, bugün daha dengeli bir piyasa bizi bekliyor. Endekste 100 binin geçilmesi halinde 100 bin 600 seviyesi test edilebilir. Dolar/TL'de dün 5.62 seviyesi test edilmişti. ABD'de dün açıklanan PMI verisi düşse de beklentinin üzerinde geldi, parite 1.13'ün altına indi, bu nedenle biz de kurda 5.65 seviyelerinde başladık. TL'de değerlenme süreci sürebilir. 5.62 seviyesi kırılırsa 5.59 test edilebilir" ifadesini kullandı.