Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL bu hafta başında 5.85'ten 5.76'ya kadar gerilese de kalıcı olamadı. Yeniden 5.80 eşiğini aşan kur bu sabaha 5.81- 5.82 seviyelerinde başladı.

Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika toplantısı sonrasında TL karşısında gün içi kazancını geri veren dolar, 5.76'ya kadar çekildi.

TCMB Çarşamba günkü toplantının ardından politika faizinde değişikliğe gitmedi. Buna göre bir hafta vadeli repo faizi yüzde 24 seviyesinde sabit kaldı. Büyük ölçüde beklenti faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönündeydi.

Dolar/TL kuru faiz kararının ardından TSİ 14:08'de yaklaşık 5.80 seviyesinden işlem gördü. 

Kurun dünkü artışında S400 konusundaki haber akışının etkili olduğu belirtiliyor. Dün çıkan haberlerde, Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini Temmuz'da Türkiye'ye teslim etmeyi planladığı ifade edildi. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Vekili Partick Shanahan, “F-35 eğitimleri konusunda bazı faaliyetleri durdurduk" açıklamasını yaptı.

Dün 6.52 - 6.61 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.60'dan işlem görmesinin ardından TCMB toplantısı sonrasında 6.5705'ten alıcı buldu. Kur sepeti 6.1846'da seyretti.

Dün günü yüzde 1.36 düşüşle 92 bin 825 puanda tamamlayan BIST 100 Endeksi yüzde 0.47 artıda 93,266 puan oldu.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası Haziran toplantısında politika faizini değiştirmeyerek %24'te tuttu. Bloomberg HT'nin anketinde de faizlerde bir değişiklik beklenmiyordu.

Son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, parasal duruşun enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceği ifade edildi.

London Capital Group Analisti İpek Özkardeşkaya "ABD faizlerinde gerileme beklentisi, Türk Lirası'nda güçlenme ve yumuşayan tüketici enflasyonuna rağmen İstanbul seçimlerinin terarlanmasının Türk Lirası ve piyasalarda tansiyonu artırması nedeniyle Haziran toplantısı faiz indirimi için doğru zaman olmayabilir." yorumunu yapmıştı.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys ise önceki gün Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın Türk Lirası istikrara kavuşana kadar faiz indirmemesi gerektiğini söyledi.

Garanti Yatırım yolladığı notta kur beklentisine dair şunları söyledi; "5,74’ün kısa vade destek olarak kullanılabilecek olmasına karşın 5,90 direnci aşılmadığı ve bu seviye üzerinde ortalamalarda artış oluşmadığı sürece tekrar satışlar görülebilir. Gün içi direnç seviyeleri 5,81-5,90 ; destek seviyeleri de 5,70 olarak kullanılabilir."