Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masasına konuk oldu.

Bakan Dönmez "Karadenizin 2200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı.2023'ün Mart ayı içinde inşallah Karadeniz gazını karada yakmış olacağız." şeklinde konuştu.

Dönmez "Bu yıl da geçen yıla paralel yüzde 55-60 milyar metreküp enerji tüketimi olmasını bekliyoruz.Tedarikçiler sevkiyat planına uyduğunda doğal gazda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Doğalgaz ödemelerinde ruble ile ticaret konusuna da değinen Dönmez "Bu konu liderler arasında teyit edildi. Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz." dedi.

Dönmez yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Bugün itibarıyla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinde doluluk oranımız yüzde 87. Hedefimiz Eylül'de tamamını doldurmak. Tuz gölü depolama tesisimiz tamamen dolu.

Elektrik ve doğal gazda sübvansiyon devam ediyor. Destek miktarı bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın 2 katından daha fazla seyrediyor.

Elektrikte kurulu gücümüz 101 bin megavata ulaştı. Bunun yüzde 54ü yenilenebilir kaynaklardan geliyor.

1-2 ay içinde YEKA GES 5 düzenlenecek. 1200 megavatlık bir kapasiteyi yarışmaya sunmuş olacağız.

Enerji ithalat tutarı 100 milyar dolara gidiyor. Kontrollü ve basit tedbirlerle yüzde 10 tasarruf sağlayabiliriz. Bu da 10 milyar dolar cebimizde kalacak demektir.

Vatandaşlarımıza destek olarak ısı yalıtımı kredisi 50 bin liraya kadar, 60 ay vade ve 0,99 faiz oranıyla sunuluyor.