Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi görevini bırakana dek, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ateşgücü limitlerini zorlama konusunda baskı yapmaya hazırlanıyor.

AMBı Başkanı, görevinin bitimine dört aydan daha az bir süre kala, Avrupa’nın cansız ekonomisi için faiz oranlarında düşüş ve varlık alımı gibi konuları içeren yeni bir teşvik sağmala taahhüdünde bulundu. Bu açıklamanın gücünü artıran bir unsur da, Başkan Draghi'nin AMB'nin manevra alanını daraltan kendi kuralları tarafından sınırlanmaması gerektiğine ilişkin ifadesiydi.

Bu gelişmelere tepki olarak, Avrupa tahvilleri son dönemlerin en büyük rallilerinden birini gerçekleştirdi ve faizler bölge çapında rekor düşük seviyelere indi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, AMB'nin mevduat oranı olan eksi yüzde 0.4'ün hafifçe üzerinde dalgalanırken, Fransa 10 yıllıklarının getirisi ilk kez sıfır seviyesinin altına indi. Para piyasalarında traderlar, Eylül ayında bir faiz indirimini fiyatlıyor.

Salı günü AMB'nin teşvik açıklamaları, bankanın bu ayın başlarında yatırımcıları yatıştırmayı başaramamasının ardından geldi. Bu açıklamalar enflasyon beklentilerini yükseltirken, euronun değer kaybetmesine neden oldu. AMB'nin eski baş ekonomisti Peter Praet'e göre, bu hareketler, Draghi'nin taahhütlerinin boyutunun, yetkililerin daha önce işaret ettiğinden daha güçlü bir politika adımının bile mümkün olmasına kapıyı açmasından dolayı gerçekleşti.

Bu ayın başında AMB'deki görevinden ayrılan Praet, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Çok önemli nokta seçenekliliğin olması, yani seçenekleri daha güvenilir kılmak," dedi ve "Piyasaların hemen harekete geçilmesine ihtiyaç olduğunu söylediğinden emin değilim, ancak piyasalar eğer ortam iyileşmezse, bunu yapabilecek gerekli araçlara sahip olduğunuza ikna olmak istiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.