Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. 

EN PAHALISI HONG KONG

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2019 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Hong Kong’un ardından Tokyo, Singapur, Seul ve Zürih en pahalı şehirler; Tunus’un ardından Taşkent ve Karaçi ise en ucuz şehirler olarak sıralandı. Bu sonuçlarla beraber en pahalı 10 şehirden 8’ini oluşturan Asya şehirleri, yurt dışında çalışanlar için dünyanın en pahalı şehirleri unvanını sürdürdü. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 163’inci sırada yer alan İstanbul ise, bu yıl listede 154’üncü sıraya yerleşti.

ABD ŞEHİRLERİ GÜÇLÜ DOLARLA YÜKSELDİ

Amerika’daki şehirler, doların diğer temel para birimlerine karşı gücünün yanı sıra diğer bölgelerdeki şehirlerde yaşanan düşüş nedeniyle sıralamada üst sıralara tırmandı. Geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükselerek 9’uncu sıraya yerleşen New York, Amerika’nın en pahalı şehri unvanını elde etti. On iki basamak yükselen San Francisco 16’ıncı, on yedi sıra yükselen Los Angeles 18’inci ve on dört sıra yükselen Chicago 37’inci sırada yer aldı. Diğer ana ABD şehirlerinden Washington DC 42’inci, Miami 44’üncü ve Boston 49’uncu sıraya yükseldi. 107’inci Portland ve 138’inci sıradaki ABD’nin Kuzey Karolina Eyaleti'nde bulunan şehri Winston Salem, en ucuz ABD şehirleri olarak karşımıza çıktı.

SAO PAOLO 28 SIRA DÜŞTÜ

Çoğu Kanada şehri sıralamada istikrarlı bir duruş sergilerken, ülkenin en pahalı şehri üç sıra gerileyerek 112’inci sırada yer alan Vancouver oldu. Altı sıra gerileyen Toronto 115’inci, sekiz sıra tırmanan Montreal ise 139’uncu sırada yer aldı. 153’üncü sıradaki Calgary ve 161’inci sırada yer alan Ottawa ise sabit kaldı. Güney Amerika’da ise 70’inci sırada yer alan Urugay’ın Montevideo şehri en pahalı şehir olarak listelenirken, onu yirmi üç sıra yükselen ve 72’inci sıraya yerleşen San Juan izledi. Mobil çalışanlar için en maliyetli şehirler listesinde üst sıralara tırmanan diğer Güney Amerika şehirleri ise, yirmi bir sıra yükselen 93’üncü Panama, on sıra yükselen 131’inci Kosta Rika ve yirmi iki sıra yükselen 133’üncü Küba oldu. Brezilya ve Arjantin şehirleri, ürün ve hizmet ile konut maliyetlerindeki fiyat artışlarına karşın listede düşüş gösterdi. Yirmi sekiz sıra düşen Sao Paolo 86’ıncı, yirmi iki sıra düşen Rio de Janeiro 121’inci ve elli yedi sıra düşen Buenos Aires 133’üncü sırada yer aldı. 200’üncü sırada yer alan Managua ise Güney Amerika’nın en ucuz şehri oldu.

İLK 10'DA SADECE 1 AVRUPALI

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2019 sonuçlarına göre, sadece bir Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. 5’inci sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korurken, onu 12’inci sıradaki Bern takip etti. Doğu ve Orta Avrupa şehirleri arasında iki sıra gerileyen Cenevre 13’üncü, yirmi altı sıra gerileyen Moskova 27’inci, on dört sıra gerileyen Prag 97’inci ve on dokuz sıra gerileyen Varşova 173’üncü sırada yer aldı.