Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Şubat ayı ön endeksinde gerileme gösteren Tüketici Güveninin, nihai endekste yükselişe geçtiğini izliyoruz.  

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem geleceğe ilişkin beklentilerinde hem de tüketim eğiliminde artış olduğunu izliyoruz.

Bir önceki aya göre ekonominin gidişatına ilişkin beklentiler ise bir miktar gerileme gösteriyor. Yerel seçimler öncesi iç siyasi gündem gerilemenin bir nedeni olabilir görünüyor. Diğer taraftan, Ocak ayının yüksek gıda enflasyonundan sonra Şubat ayında yaşanan kısmi gerileme sinyalleri kişisel durum algısını ve tüketim eğilimini bir miktar iyileştirmiş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 2,08 artışla 73,05 değerini aldığını görüyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 1,90 artışla 60,18 değerini alıyor. Geçtiğimiz Kasım ayı sonrası vergi indirimleri ve teşviklerle 20’li seviyelerden 60’lı seviyelere yaklaşan Tüketim Eğilim Endeksinin bu civarlardaki seyrini sürdürdüğü görülüyor.

Veriler, geçtiğimiz Eylül-Ekim dönemine göre iç talepte bir miktar toparlanma olduğuna fakat genel anlamda zayıf seyrettiğine işaret ediyor.