Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonomistler yüksek enflasyon sonrası para politikasında iletişime dikkat çekti

Ekonomistler yüksek enflasyon sonrası para politikasında iletişime dikkat çekti

Beklentilerin oldukça üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından ekonomistler para politikasında etkin bir iletişim yapılması durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizde hamle yapmasına gerek olmayabileceğine dikkat çekti.

Giriş: 03 Aralık 2020, Perşembe 11:00
Güncelleme: 03 Aralık 2020, Perşembe 11:03

Kasım'da 2020 yılının en yüksek seviyesine çıkan enflasyon verilerinin ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrilirken ekonomistler bu aşamada para politikasına dair iletişimin oldukça önemli olduğunu belirtti.

Bloomberg HT'ye enflasyon verilerini değerlendiren Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert oluşturulan güçlü iletişim sinyalinin avantajlarının söz konusu olduğunu dolayısıyla gıda enflasyonunun geçici etkisi ve kurdaki istikrarın önümüzdeki aylarda kura yansıyacağı yönünde güçlü bir iletişim yapılabilirse faiz artışına gerek kalmayabileceğini söyledi. Güler Mert, "Bu durum biraz piyasa tepkisine bağlı olacaktır. Bu noktada iletişim çok önemli. Verilerin açıklanmasının ardından piyasanın hızlı bir reaksiyon verdiğini gördük. Bunun devamı gelirse faizlerde ufak bir ayarlama gerekebilir" yorumunu yaptı.

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Dağlaroğlu da TCMB'nin bekle-gör stratejisi izleyebileceğini belirtti. Dağlaroğlu, "Kasım ayı enflasyon verilerine paralel faiz artışı gerekebilir. Özellikle salgına bağlı olarak belirsizliğin çok yüksek olduğu bir süreçten geçiyoruz. Merkez Bankası bekle gör stratejisini izleyebilir. Dolayısıyla, Merkez Bankası’nın global finansal piyasalardaki gelişmeleri izleyerek karar vereceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde geldi

Tüketici fiyat endeksi Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış gösterdi. Bir önceki aya göre artış yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 12,7; aylık bazda yüzde 1,1 artış yönündeydi.