Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD Doları önemli piyasa paraları karşısında yıllardır görülmeyen dip seviyelere geriliyor.

Euro, Avustralya ve Kanada dolarları, Kore Wonu bu hafta dolar karşısında iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerini gördüler. İsviçre Frankı 2015'ten beri en güçlü seviyede.

Varlık yöneticilerinin rekor düzeyde kısa pozisyon almalarıyla birlikte dolar daha da zayıflayabilir.

ABD'de teşvik paketi iyimserliği, aşıların başarılı bir şekilde üretileceği beklentisi ve Çin'in ekonomik sıçrama yapması küresel büyümeyi destekleyen, ancak dünyanın rezerv parası için negatif unsurlar.

Fed'in faizleri yıllar boyunca düşük tutacak olmasından dolayı Wall Street'teki bazı isimler doların aşağı yönlü bir döngüye gireceği konusunda uyarıyor.

Singapur'da Malayan Banking Bhd. kıdemli Döviz stratejisti Christopher Wong, "Aşıların sorunsuz bir şekilde çıkması çığır açabilir. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da dahil olmak üzere gelişmiş piyasalarda döngüsel açıdan gösterge niteliğinde olan paralar ve Japonya hariç Asya'da won, dolar zayıf kalırken güçlenebilir." dedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi'ne göre dolar önemli paralar karşısında yılın ilk 11 ayının yedisinde geriledi. 2020'de diğer iki geleneksel güvenli paradan İsviçre Frankı karşısında yüzde 8, yen karşısında ise yüzde 4 düşmesi Fed'in eşi benzeri görülmemiş parasal teşvikinin etkisini gösteriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü merkez bankasının faizleri "ekonomi çok net bir şekilde pandemiden kaynaklı tehlikeyi atlatana kadar" düşük tutacağını söyledi.

Fed'in parasal genişlemeye gittiği küresel finans krizi boyunca dolar benzer bir düşüş sürecinden geçmişti.