Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının bu hafta üretim kısıntılarını Mart ayının ötesine uzatma konusunu görüşecekleritoplantı öncesi, iki yılın en yüksek seviyesinden başlattığı düşüşünü sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.4 düştükten sonra yüzde 0.6 daha geriledi. Goldman Sachs Group Inc., Perşembe günkü toplantının sonucuna ilişkin belirsizliğin, üretim kısıntılarının dokuz ay daha uzatılacağı varsayımıyla yükselen fiyatlarda düşüş riski yarattığını kaydetti. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, OPEC üyelerinin üretimi kısma taahhüdünün "daha önce görülmemiş ve çok dikkate değer" olduğunu söyledi.

Petrol Cuma günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının arz fazlasını giderme amaçlı üretim kısıntılarını uzatacağına ilişkin işaretlerinetkisi ile ikiyılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapandı. Goldman, zaman spreadleri ve fon pozisyonlanmalarının tümünün birden grup ve ortaklarının Suudi Arabistan'ın anlaşmayı 2018'in sonuna kadar uzatma önerisine uyacağını yansıttığını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Petrol fiyatlarında son haftalarda görülen ralli, Perşembe günkü OPEC toplantısının yaklaşması ile birlikte aşağı yönlü risk yaratıyor," dedi ve "'OPEC ve Rusya grubunun üretim tavanı uygulamasını uzatmasına yönelik 'söylentiyi al gerçeği sat' reaksiyonu göz ardı edilemez" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 34 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:04'te varil başına 57.77 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 6.4 altında. Fiyatlar Pazartesi günü 84 sent düşerek 58.11 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü 2 sent aşağı kapandıktan sonra, 17 sent düşerek varil başına 63.67 dolara indi. Küresel gösterge Brent petroü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.91 dolar primli işlem gördü.