Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yaklaşık iki ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra, büyük petrol ihracatçılarının artan fiyat volatilitesi ortamında üretim politikasını görüşmeye hazırlanmaları ile birlikte düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.4 yükseldikten sonra yüzde 1 kadar değer kaybetti. Tüm dikkatler, gelecek hafta Viyana'da düzenlenecek OPEC toplantısı öncesi, bu hafta Arjantin'de yapılacak ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı G-20 zirvesine çevrilmiş durumda. Öte yandan, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler öncesi, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta, Bloomberg'in anketine göre, son 10 haftada ilk kez düşmesi bekleniyor.

Petrol, ABD'nin bazı ülkelere yaptırım uyguladığı İran'dan petrol ithalatı konusunda ayrıcalık tanıması, Suudi Arabistan'da rekor seviyeye çıkan üretim ve ABD'de artan petrol üretiminden oluşan toksik karışımdan dolayı ayı piyasasına girdi. Ayrıca, ABD ile Çin arasında ticaret geriliminin artması talep görünümünü de olumsuz etkiledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının, ABD Başkanı Donald Trump'ın düşük petrol fiyatları çağrısına karşın, 6 Aralık'taki toplantıda üretimi kısıtlama kararı alıp almayacağına ilişkin spekülasyonlar dolaşıyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Başkan Trump ile petrol üreticileri arasındaki güç mücadelesi OPEC toplantısına kadar devam edecek," dedi ve "Petrol, fiyatların yönünü belirleyecek bu toplantıya kadar volatil kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WT), Nymex piyasasında, 52 sent düşerek varil başına 51.11 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 11:35'te 51.32 dolara geldi. Kontrat, geçen hafta yüzde 11 kadar düşerek Ocak 2016'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra Pazartesi günü 1.21 dolar yükselerek 51.63 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 altındaydı. Cboe/Nymex WTI Volatilite Endeksi Pazartesi günü, geçen Cuma ulaştığı 2016 başından bu yana en yüksek seviyesinden geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent düşerek varil başına 60.27 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 1.68 dolar yükselerek 60.48 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.94 dolar primli işlem gördü.