Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de merakla beklenen Aralık ayı enflasyonu yıllık yüzde 6,5 oldu. Bu, 1 yıldan uzun sürenin en düşük rakamı olarak kayda geçti. Gıda ve enerjiyi içermeyen çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 5,7 ile bir yılın en düşük artışını kaydetti.

Yatırımcılar enflasyondaki yavaşlamayla Fed’in faiz artış hızını da azaltacağını düşünüyor. Piyasalarda 31 Ocak-1 Şubat’ta gerçekleşecek toplantıda 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Mart ayında faiz artışı yapmayacağına yönelik beklentiler de var. Swap piyasalarında gelecek 2 toplantı için 50 baz puandan daha az artış beklentisi fiyatlanıyor.

İsviçre’deki Pictet Wealth Management’ta Kıdemli ABD Ekonomisti olan Thompson Costerg “Fed bugünkü veride hizmet enflasyonunun yavaşlamasıyla Şubat toplantısında 25 baz puanlık artışla yola devam edebilir” değerlendirmesini yaptı.

Yine bugün açıklanan veri, ülkede işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta tarihi düşük seviyelerde kaldığını gösterdi.

Bloomberg Economics Ekonomisti Anna Wong “Aralık ayı enflasyon verisi, Fed’e 1 Şubat’taki toplantıda faiz artış hızını düşürmek için alan tanıyor. Faizlerde zirve seviyenin Mart ayında yüzde 5 olacağını, yıl boyu da bu seviyede kalacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Washington’daki Piper Sandler & Co. Araştırma Müdürü Roberto Perli Şubat için baz senaryonun 25 baz puan artış olduğunu belirterek “ancak hala 50 baz puanlık artış riski var. En önemlisi zirve seviyenin ne olacağı. Bugünkü verinin Fed’in yüzde 5’lik zirve beklentisini değiştirdiğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.