Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Erdoğan ile Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Erdoğan ile Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi

  • İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'ye yönelik İran füze saldırısı iddialarının araştırılması için ortak bir inceleme ekibi kurulmasına hazır olduklarını söyledi.

09 Mart 2026, 23:29 Güncelleme :

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Türkiye'ye yönelik İran füzesi iddialarının incelenmesi amacıyla ortak bir ekip kurulmasına hazır olduklarını bildirdi.

İran devlet medyasına göre Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Tahran yönetiminin Türkiye'ye yönelik İran kaynaklı füze saldırısı iddialarını araştırmak üzere ortak bir inceleme ekibi oluşturulmasına hazır olduğunu ifade etti.

Görüşmede İran tarafı, Türkiye'ye yönelik balistik füze saldırısı iddialarının araştırılması için iki ülkenin birlikte çalışabileceği yönünde mesaj verdi.

Türkiye ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türk hava sahasına giren ikinci İran balistik füzesinin NATO hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Ankara ayrıca benzer tehditlere karşı gerekli adımların atılacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'nin güneyinde meydana gelen olay, son bir hafta içinde İran'dan ateşlendiği belirtilen ve Türkiye hava sahasına giren ikinci füzenin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti.

"Hava sahamızın ihlali mazur görülemez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise görüşmede diplomasi kapısının yeniden açılmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek Türkiye'nin bu yönde çaba göstermeye devam ettiğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca İran'a yönelik hukuksuz müdahaleleri doğru bulmadıklarını, ancak İran'ın bölgedeki kardeş ülkeleri hedef alan adımlarının da kabul edilemez olduğunu vurguladı. Erdoğan, söz konusu gelişmelerin sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye'nin tarafı olmadığı çatışmalardan olumsuz etkilendiğini belirterek Türk hava sahasının ihlal edilmesinin mazur görülemeyeceğini ifade etti.