Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşük faiz politikasıyla ilgili “Bugüne kadar girdiğimiz hiçbir yoldan nasıl dönmediysek inşallah bu yoldan da geri dönmeyeceğiz” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynısını söylüyor ve yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu tüm cümle alem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım bugün de değilim yarın da olmam” diye konuştu.

Grup toplantısı çıkışında bir grup medya mensubunun sorularını yanıtlayan Erdoğan, Merkez Bankası’nın Döviz müdahalesi konusunda, “Merkez Bankası’nın yasasında olan bir şey. Böyle bir şey gerekli olduğunda gerekli müdahaleleri yapar” ifadelerini kullandı.

"Kurla ilgili beklentinin istikrar olduğunun farkındayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasınında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Kurla ilgili beklentinin seviye değil, istikrarın sağlanması olduğunun farkındayız. Çarşı pazardaki kimi ürünlerdeki fahiş fiyat artışının çoğunun mantıklı bir izahının bulunmadığını görüyoruz.

Zincirleme fiyat artışlarının temizlenmesi gerektiğini biliyoruz. Bu tablo küresel kriz ile ülkemizdeki değişimin birlikte gerçekleşiyor olmasından kaynaklanıyor.

Türkiye yüksek faizi terk etti. Üretimi, ihracatı önceleyen bir stratejiye geçmiş bulunuyoruz. Ülkemizin neredeyse dünyada büyümesini sürdüren yegane ekonomi haline gelmesini bu değişime borçluyuz. Ülkemizin ihracatı sadece rakam olarak değil, yapısal olarak da güçlü bir konuma yükseliyor. Ülkemizin 81 ilinin tamamına yayılan OSM ve fabrikalarıyla çalışıyoruz. 2021 yılını çift haneli büyümeyle tamamlamaya gidiyoruz.

"Kalıcı yatırımların mücadelesini veriyoruz"

Yüksek faiz sistemiyle devam etseydik bu büyüme rakamlarını göremeyecektik. Böyle bir durumda Türkiye önümüzdeki onlarca yıl boyunca bir daha gelişmiş ülkeler ligine çıkma fırsatını yakalayamayacaktır. Faizi düşürerek yatırımı ve üretimi kolaylaştırıyoruz. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir.

Doğrusu bizim yaptığımız. Biz yanlış yolda ilerliyor olsaydık, başkaları önümüzü keserdi. Tüm sektörlerde yeni yatırımlarla, yeni istihdamlarla kapasite büyütme yarışındayız.

Biz ülkemizi sıcak paranın cenneti haline dönüştürmek yerine kalıcı yatırımların mücadelesini veriyoruz.

"Faiz oranını ihtiyaca göre belirleyeceğiz"

Ülkemizin sınırlı kaynaklarını yüksek faizle başlayan enflasyonla sonuçlanan kısır döngünün reel sektöre yönelmesini sağlıyoruz.

Kurdaki ve fiyat artışlarındaki dengeyle tümüyle yatırıma, istihdama, üretime akacaktır. Faiz oranını dayatmaya göre değil, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi ihtiyaca göre belirleyeceğiz.

Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar yarın düşer. Üretim ve istihdamdaki artış kalıcıdır.

"Stokçuluk yapanlar bedelini ödeyecek"

Biz bu mücadeleyi verirken, döviz kurunun yükselmesini bekleyenler ile haksız kazanç peşinde koşanların sonu hüsran olacak. Stokçulara bu ülkeyi mezar edeceğiz. Stokçuluk haramdır. Yapanlar varsa bedelini ödeyecek. Bunun için de Ticaret Bakanlığımız olmak üzere bunların üzerine gideceğiz.

Yüksek faiz ve kur manipülasyonu üzerinde kendi halkını soymak peşinde koşanlar evladının hayatına kast ettikleri bilmelidir. Yüksek faiz, düşük kur düzenine geri dönülmeyecektir. İstihdam artırılacak, cari fazlayla büyüme desteklenecek. Bizi çalışmak kurtarır. Hep birlikte çalışacağız, daha çok çalışacağız. Üreteceğiz daha çok üreteceğiz. Güçleneceğiz daha çok güçleneceğiz. Büyüteceğiz daha çok büyüyeceğiz. Ne yaptığımızı, nasıl yapacağımızı, nelerle karşılaşacağımızı ve hangi sonuçlar elde edeceğimizi biliyoruz. Hedeflediğimiz şekilde gelişmiş ülkeler arasında yer alana kadar bize durmak yok.