Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek %24'te tutarken enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı para politika duruşunun korunacağını bildirdi.

Bloomberg LP Ortadoğu Başekonomisti Ziad Daoud enflasyonun düşmesi ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle yılın ilk yarısında faiz indirimi beklediğini söyledi.

Ekonomistler yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın 475 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyor. TL'de 2 aylık zımni forward faizi, Nisan ayı toplantısında 50 - 75 baz puanlık faiz indirimine işaret ediyor.

Aralarında Tatha Ghose'un da bulunduğu Commerzbank Analistleri karar öncesi yolladıkları bir notta enflasyon dinamiklerinde henüz belirgin bir iyileşme olmadığına ve faiz indiriminin değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekmişti.

 
ENFLASYON VURGUSU

Monex Europe Piyasa Direktörü Ranko Berich kararın sürpriz olmadığını belirterek "Merkez Bankası faizi erken indirirse güvenilirlik endişesi yaratacaktır. Eğer yılın 2. çeyreğinde faiz indirimi olursa 200 - 300 baz puan gibi düşük bir faiz indirimi olabilir. Ama enflasyonun düzelmeye başladığını ve %12'lere indiğini görürsek daha büyük oranda faiz indirimi görebiliriz." diye konuştu.

Berich Merkez Bankası'nın ihtiyatlı davranacağını bildirdi. Berich Türk Lirası için tehlikenin henüz bitmediğini ve risklerin aşağı yönlü olduğunu söyledi.

"NİSAN'DA İNDİRİM İHTİMALİ DÜŞTÜ"

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer sezgin "Merkez Bankası'nın metninde gevşeme sinyali verilmiyor. Gerekirse ilave sıkılaşma yaparız cümlesinin korunması zaten Nisan'daki PPK'da faiz indirim ihtimalini bence çok düşürdü" diye konuştu.

GCM Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan bankanın 2019'un ikinci yarısında faizleri normalleştirmeye başlayabileceğini belirterek "faiz indirimlerinin enflasyonla uyumlu bir şekilde aşamalı olarak gerçekleştirilmesini bekleriz. Yıl sonunda enflasyon %15 civarında olursa politika faizi de %19 seviyesine doğru kademeli olarak indirilebilir." açıklamasını yaptı.