Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed politika yapıcıları, ABD ekonomisini daha da hızlandıracaklarsa eğer, daha da düşük bir vitese geçme ihtiyacında olduklarını keşfediyorlar.

Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları geçen hafta, nötr faiz oranı olarak adlandırılan ve ekonomik büyümeyi ne destekleyen ne de kısıtlayan seviyeyi işaret eden faiz için tahminlerini yüzde 2.5 olarak belirledi. Bu tahmin Mart ayında yüzde 2.75 seviyesindeydi ve 2014'te yüzde 4'e kadar çıkmıştı.

Bu durum, Fed'in gösterge faizinin mevcut seviyesi olan yüzde 2.25-2.50 aralığının muhtemelen politika yapıcılara bir zamanlar verdiğini varsaydıkları gücü vermeyeceği anlamına geliyor. Zira politika yapıcıların sekizi, ekonomik görünüme ilişkin risklerin arttığı bir ortamda bu yıl faiz indirimine gitmek durumunda kalacaklarını düşünmeye yöneldi.

Deutsche Bank Securities baş ekonomisti Torsten Slok, "Bu gerçekten de önemli," dedi ve "Yılardır, Fed para politikasının gevşek ve genişlemeci olduğunu ve büyüme ve enflasyonu desteklediğini iddia ediyor. 10 yıldır süren gevşek para politikasının ardından, Fed politikasının artık teşvik edici olmadığına karar verdi" değerlendirmesinde bulundu.

Nötr faiz oranının düşürülmesinin nedenleri olarak finans krizden kaynakı devam eden zorluklar, zayıf verimlilik, işgücü piyasasında devam eden atıl kapasite ve yaşlanan nüfus gösterildi ve bunların bir araya gelmesinin ekonomiyi yapısal olarak zayıf ve faiz artırımlarına karşı daha kırılgan hale getirdiği kaydedildi.

Sonuç olarak; Fed, yavaş küresel büyüme ve Başkan Donald Trump'ın tarife mücadelelerinden kaynaklanan ticaret aksaklıkları gibi küresel zorlukların etkilerini ortadan kaldırmak için büyümeyi desteklemek isterse, faizleri düşürmek zorunda kalabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yapacağı konuşmada para politikasına ilişkin görüşlerini dile getirecek.