Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed’in Çarşamba günü vereceği mesajlarla ilgili beklentiler ABD Merkez Bankası’nın büyük oranda güvercin bir tutum takınacağına yönelik olurken, beklenenden şahin bir açıklama iyi bir şekilde fiyatlanmış beklentiler için risk oluşturabilir. Peki Fed’in muhtemel şahin tutumu nasıl olur?

Eğer Fed, ekonominin iyi bir şekilde toparlandığına ve finansal koşulların çok fazla genişlemeci olduğuna dair bir fikre kapılırsa görece şahin bir karar alabilir. Bu göz önüne alındığında, faizler artsa ve hisse piyasaları düşse bile büyük bir finansal koşullar tamponu olacak.

Fakat enflasyonun geçici olacağı ve istihdam piyasasının hala toparlanmadan uzak olduğunu belirten Fed’in iletişim dilini değiştirmesi pek de olası değil.

Fed’in Başkan Yardımcısı Clarida gibi varlık alımını tartışmaya hazır üyeleri bulunsa bile Powell’ın ve diğer oy kullanan üyelerin New York Fed Başkanı John Williams’ın güvercin tarafını destekleyeceği düşünülüyor. Clarida’nın kendisi de Powell ile olan fikir ayrılıklarını ortaya çıkarmak için henüz erken olduğuna karar verecektir.

Bunun yanında, bildiriden “enflasyon uzun vadeli hedefin altında kararlı bir şekilde oluşuyor” ifadesinin çıkarılması gerekecek çünkü bu artık doğru değil.

Eğer varlık alımı azaltımıyla ilgili aktif bir konuşma olacaksa bu büyük oranda mortgage’a dayalı menkul kıymetler üzerinde yükselen konut piyasasını soğutmak için olabilir.

Eğer Fed 2022 ve 2023 için enflasyon tahminini değiştirirse bu 2023 yılında faiz artıracağını söyleyen Fed’in mesajını güçlendirmiş olur. Fakat Fed enflasyonist şokların geçici olduğuna inanıyorsa enflasyon tahminleri sabit kalmalı.