Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 15-16 Haziran tarihli toplantısına ait yayımladığı tutanaklarında, para politikasının destekleyici kalmaya devam edeceği vurgulandı.

Tutanaklarda, "Enflasyon için yakın vadeli görünüm belirgin şekilde yukarı yönlü revize edildi. Fed, parasal genişlemeyi azaltmaya nasıl başlayabileceğini tartıştı. Bazı üyeler mortgage tahvillerinin hazine kağıtlarından hızlı azaltılmasını savundu ve bu konuda görüş ayrılığı yaşandı" ifadelerine yer verildi.

Bazı üyelerin ekonominin hedeflerden hala oldukça uzak olduğunu vurguladığının belirtildiği tutanaklarda enflasyonist baskılar konusunda çok az endişe duyulduğunun altı çizildi. Fed'in enflasyona yönelik risklerin gerçekleşmesi durumunda harekete geçmeye hazır olması gerektiği belirtildi.

Üyeler genel olarak, ihtiyatlı bir planlama meselesi olarak, uygun olması halinde, komitenin hedeflerine veya hedeflerine doğru beklenenden daha hızlı ilerleme de dahil olmak üzere beklenmedik ekonomik gelişmelere yanıt olarak varlık alımlarının hızını azaltmak için iyi konumlanmış olmanın önemli olduğu konusunda hemfikirler.

Toplam tarım dışı istihdam Şubat ve Mart ayına göre daha yavaş bir aylık hızda olsa da, Nisan ve Mayıs aylarında sağlam bir şekilde arttı. Mayıs ayı itibariyle, boş zaman ve konaklama sektöründe ve eğitim sektöründe istihdam daha az gerilemiş olsa da, toplam istihdam, pandeminin başlangıcında görülen iş kayıplarının üçte ikisini geri aldı.Nisan ve Mayıs aylarında işsizlik oranı düşüşe geçerek Mayıs ayında yüzde 5,8 olarak gerçekleşti.

İmalat üretimi, dengede, Nisan ve Mayıs aylarında sağlam bir şekilde arttı. Yarı iletken kıtlığı hala araç üretimi üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de, motorlu taşıt ve parça sektöründeki üretim net olarak yükseldi.

Son veriler, ikinci çeyrekte dış ekonomik aktivitede bir toparlanmaya işaret etti. Aşıların kullanıma sunulmasının ardından Birleşik Krallık ve Euro bölgesinde sosyal mesafe kısıtlamalarının kaldırılmasıyla talep arttı.

Genel olarak ekonomik faaliyet görünümüne yönelik riskleri genel olarak dengeli olarak görmelerine rağmen, üyelerin önemli bir çoğunluğu, arz kesintileri ve işgücü kıtlığının daha uzun süre devam edebileceği ve fiyatlar ve ücretler üzerinde şu anda varsayıldığından daha büyük veya daha kalıcı etkileri olabileceği endişeleri nedeniyle enflasyon tahminlerine yönelik risklerin yukarı yönlü olduğuna karar verdi.