Finansal kesim dışı firmaların net döviz açığı arttı
-
Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, şubatta 119 milyar 924 milyon dolar oldu.
Merkez Bankası, finansal kesim dışındaki firmaların şubat ayı döviz valık ve yükümlülükleri verilerini açıkladı.
Buna göre, finansal kesim dışı firmaların net döviz açığı arttı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, şubatta önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 1 milyar 77 milyon dolar, yükümlülükleri 2 milyar 6 milyon dolar arttı.
Böylece net döviz pozisyon açığı, 929 milyon dolar artarak 119 milyar 924 milyon dolara çıktı.
Varlık dağılımı incelendiğinde, bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduat ve yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları sırasıyla 1 milyar 853 milyon dolar ve 154 milyon dolar arttı.
İhracat alacakları 798 milyon dolar azaldı.
Yükümlülük dağılımında ise bir önceki aya göre yurt içinden sağlanan nakdi krediler, yurt dışından sağlanan nakdi krediler ve ithalat borçları sırasıyla 1 milyar 465 milyon dolar, 131 milyon dolar ve 410 milyon dolar artış kaydetti.
Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında, Şubat 2022 döneminde yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler Ocak 2022 dönemine göre 1 milyar 531 milyon dolar artarken, uzun vadeli olanlar 66 milyon ABD dolar azalış kaydetti.