Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler G-20: ABD-Çin tartışma platformu

G-20: ABD-Çin tartışma platformu

  • Güney Kore'nin Seul kentinde gerçekleşen G-20 Zirvesi'ndeki ana gündemini kur savaşlarının oluşturması; zirveyi Dolar-Yuan tartışmasına dönüştürüyor

Giriş: 12 Kasım 2010, Cuma 07:01
Güncelleme: 12 Kasım 2010, Cuma 07:01

Seul'deki Kongre ve Sergi Merkezi'nde resmi olarak başlayan zirvede, Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Başbakan Erdoğan'a, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ekonomi bürokratları eşlik ediyor.

Sanayileşmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G-20 zirvesinde en hararetli tartışma Çin ile ABD arasında gerçekleşiyor.

Küresel ekonominin kriz sonrası büyüme trendinin masaya yatırıldığı toplantılarda kur tartışmaları gündemin baş köşesinde yer alıyor. Döviz politikaları ve kur sorunlarını tartışan G-20 Zirvesi'nde, ABD de dolar politikasını savunmak durumunda kalırken, Çin, ABD'yi, Fed''in para basma kararının “kurlardaki istikrarı bozduğu” gerekçesiyle eleştirdi.

Çin Merkez Bankası Başkanı, ABD'nin “kendi hastalığını iyileştirmek için, başka ülkeleri ilaç almaya zorlamamalı” dedi. ABD Başkanı Obama da karşılığında, Çin Devlet Başkanı'nı Yuan üzerindeki baskıları kaldırması konusunda uyardı. Jianhua "ABD'nin ikinci parasal genişlemesinin gelişmekte olan ülkelere büyük etkisinin olduğunu” ifade etti.

5 AYRI OTURUMLA “KÜRESEL EKONOMİDE SON DURUM”

Oturumlarda küresel ekonomiye yeni bir çerçeve kazandırılması, finansal sistem reformları, kalkınma, ticaret, enerji ve iklim değişimi gibi konular, 5 ayrı oturumda ele alınıyor.

Almanya Devlet Başkanı Angela Merkel, G-20'de de öne çıkarak, “G-20'nin işbirliği konusunda anlaşacağını, ancak rakamsal ve teknik konularda anlaşma sağlanamayacak” iddiasında bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise, dün Fed Eski başkanı Alan Greenspan'in “doların zayıflatıldığı” konusundaki sözlerine karşı çıkarak, “kendisine saygım var, ancak bu dediklerinin hiçbir dayanağı yok” dedi.

EYLEMCİLERİN SESİ: YOKSULLUĞA DUYARSIZ KALMAYIN

Bu arada, zirve G-20 karşıtı protesto gösterilerine de sahne oluyor.

Zirve karşıtı göstericiler, başkent Seul'de G-20 liderlerine, başta Afrika olmak üzere dünyadaki yoksulluk sorununa duyarsız kalmamaları ve yaşanan açlığa karşı adım atmaları çağrısında bulunarak eylemler gerçekleştiriyor.