Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar için faiz pusulası Eylül ayında artık o kadar da aşağıyı göstermeyebilir. Altı büyük gelişen piyasa merkez bankası gelecek hafta politika kararını verecek. Sadece birinin borçlanma maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.

Politika yapıcıların faiz indirimi konusundaki istekliliğinde görülen azalma, gelişen piyasalarda Kovid-19 pandemisine bağlı teşvik dalgasının ardından enflasyon yükseldiğine ilişkin farkındalığın arttığını işaret ediyor. Gelişen piyasalarda bazı ürünlerin faizlerini rekor düşük seviyelere çeken, enflasyona endeksli tahvillere yönelik talep artışı bunu gösteriyor.

Singapur'da bulunan Jason Daw öncülüğündeki Societe Generale SA stratejistlerinin raporunda "Gelişen piyasaların daha fazla genişleme için alanı daralıyor olabilir. Önceki on yıllarda olduğunun aksine gelişen piyasalar artık yatırım için gerekli itici güçten şiddetle yoksun. Büyüme dinamikleri zayıf ve faiz getirileri düşük. Gelişen piyasaların enerjisi giderek tükeniyor. Asimetrik aşağı yönlü riskler karşısında sınırlı yukarı yönlü potansiyel sunuyor." dendi.

BNP Paribas SA'ya göre politika genişleme döngüsünün sona ermesiyle birlikte güçlü bir carry hikayesinin olmayışı dikkatlerin değer bulmaya odaklanması gerektiği anlamına geliyor. Banka Brezilya tahvillerinde pozisyon azaltıyor ve tavsiye modelinde gelişen piyasa ülke tahvillerinin payını neredeyse sıfıra indiriyor.

BNP Paribas'nın Sao Paolo'da bulunan küresel gelişen piyasalar strateji birimi yöneticisi Gabriel Gersztein, raporunda, "Destekleyici finansal koşullara ve bol dolar likiditesine rağmen gelişen piyasa riskli varlıklarında yapısal olarak uzun pozisyon tutmanın risk kazanç dengesi artık cazip değil. Şimdi daha seçici bir yaklaşıma geçtik. Kendine has unsurlar ve siyasi olaylar alım satım işlemleri tercihimizde giderek daha önemli bir rol oynuyor." dedi.