Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs'ın analizine göre dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'ın 2021 ön bütçe görüşmelerinde petrolün varilinin önümüzdeki 3 yıl boyunca 50 dolar civarı olacağını varsayımı dikkat çekiyor.


Goldman analistlerinden Faruk Soussa, konuyla ilgili "Bizim kendi tahminlerimiz, devletin gelirlerindeki kırılımlardan yola çıkarak bütçe görüşmelerindeki rakamların, 2020 - 2023 yılları arasında petrolün varilinin 50 dolar civarında olacağı senaryosuna göre hazırlandığını hesapladık." dedi.


Koronavirüs pandemisi ile başa çıkabilmek adına ülkelerin yaptırımları sıkılaştırması ve dünyanın bir numaralı ekonomisi ABD'nin devlet başkanı Donald Trump'ın koronaya yakalandığının açıklanmasının ardından enerji talebinin görünümüne dair traderların tedirginliği artıyor. Bunun sonucu olarak da brent petrolün varili geçtiğimiz hafta yüzde 6.3 düşüşle 39.27 dolara geriledi.


Varil başına 50 doları baz aldığımızda petrolün şu anki varil fiyatından yüzde 25 yukarıda bir oranı görüyoruz. Bununla birlikte söz konusu rakam, hala pandemi öncesi varil başına 65 dolardan ve Suudi Arabistan'ın bütçesini dengelemek için ihtiyacı olandan aşağıda kalıyor.


Goldman'ın hesabı, Kahire merkezli yatırım bankası EFG Hermes'in tahminleriyle de uyuşuyor. Banka, Suudi Arabistan'ın önümüzdeki yıl petrol fiyatını 50 - 55 dolar arasında baz alarak bütçe oluşturacağını hesaplamıştı. Goldman'ın kendisi ise brent için daha bir boğa: Fiyatların 2021 sonunda 65 dolara tırmanacağını öngörüyor.