Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği'nin (AB) İtalya'nın büyüme hızını artırması ve borç oranını azaltması yönünde gerekli ekonomik önlemlerin bir an önce sunması yönündeki baskısı, Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümette görüş ayrılıklarının daha yüksek sesle dile getirilmesine neden oldu.

Büyüme hızını artırması, borç oranını düşürecek önlemleri sunması adına, kendisine Brüksel'de yarın yapılacak AB liderler zirvesine kadar süre tanınan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, "Kimse bize ders veremez" diyerek yapılan baskıya rest çekmesine karşın, günü, koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi yetkilileriyle görüş ayrılıklarını gidermek için toplantı yaparak geçirdi.

Koalisyon ortakları arasındaki en önemli görüş ayrılığı emeklilik sistemi üzerinde düşünülen reform için olurken, hükümetin küçük ortağı konumundaki Kuzey Birliği Partisi, emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çıkartmayı öngören bu reforma onay vermeyeceğini daha önce açıklamış ve geri adım atmayacağını bildirmişti.

Hükümette oluşan bu çatlak, koalisyonun geleceğini de tehlikeli hale getirirken, Kuzey Birliği Partisi lideri ve Reform Bakanı Umberto Bossi, gün içerisinde verdiği demeçte, kriz riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Başkentte siyasi kulisler gün boyu hareketliliğini korurken, akşam saatlerinde AB'ye verilecek cevap üzerinde tarafların kısmen anlaştıkları basına yansıdı.

Özgürlükçü Halk Partisi (PdL) Genel Sekreteri Angelino Alfano. yaptığı açıklamada, iktidarın önlemlere ilşkin anlaşmaya vardığını ve bunu AB'ye sunacaklarını ifade etti.

Alfano'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan KBP lideri Bossi, AB'ye sunulacak cevap için bir orta yol bulduklarını ve AB'den buna gelecek yanıtı bekleyeceklerini kaydetti. Bossi, hükümetin geleceği konusunda da kötümser kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Başbakanlık sözcüsü Paolo Bonaiuti, Başbakan Berlusconi'nin AB'ye cevaben bu akşam bir mektup göndereceğini, yarın da Brüksel'deki zirveye katılacağını bildirdi.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti (Pd) lideri Pierluigi Bersani ise gündemde yaşananları, "AB de Berlusconi'ye evine git diyor" şeklinde değerlendirdi.