Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Federasyonu (ABF) Başkanı Christian Clausen, Avrupalı bankaların, krizin merkez üssüne yakalanmamak için İtalyan tahvillerini ve bölgedeki borç sorunundan olumsuz etkilenmiş diğer varlıkları boşaltmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Nordea Bank AB'nin CEO'su da olan Clausen, "Bankalar tam olarak ne yapmaları gerekiyorsa onu yapıyorlar: Avrupa krizi nedeniyle risklerini azaltıyorlar. Bunu, İtalyan tahvillerindeki satış dalgasından açık bir şekilde görebiliriz" dedi ve "Bankalar yapmakta oldukları şeyi yapmaya devam ettiler. Bankalar aslında merkez üssünden uzaklaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi geçen hafta, yatırımcıların Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisinden çıkmaları ve bu ülkenin 1.9 trilyon euroluk (2.6 trilyon dolar) borç yükünden dolayı, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in yardım çağrısını tetikleyen seviye olan yüzde 7'nin üzerine çıktı. Avrupalı bankalar birliklerinin temsilcilerinden oluşan, Brüksel merkezli ABF'nin Başkanı Clausen, Avrupa bankalarının, sıkılaştırılan sermaye kurallarına uyabilmek için borç krizinden olumsuz etkilenen varlıkları boşalttıklarını kaydetti.

Roma'da kanun yapıcılar, Avrupa Komisyonu'nun hesaplamalarına göre bu yıl gayrı safi iç hasılanın yüzde 120.5'ine ulaşan borcu azaltmak için bütçe kısıntılarını içeren kanun tasarısını onayladı. Kemer sıkma tedbrilerinden dolayı artan gerginlik, İtalya'da Başbakan Berlusconi'yi koltuğundan etti ve dikkatler Mario Monti tarafından kurulması beklenen yeni hükümette.

Avrupa Bankacılık Otoritesi, geçen ay yaptığı açıklamada, Avrupalı bankaların sıkılaştırılan yeni kuralları karşılayabilmek için 106 milyar euro tutarında yeni sermaye bulmaları gerektiğini kaydetmişti.