Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Peninsula Corporate Finance Yönetici Ortağı Fatih Keresteci, TL’deki değerlenmenin sanayiye etkisini değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Borsaya yönelik vergi çalışmalarını erteleme açıklamasını değerlendiren Keresteci, son birkaç haftada borsada satış baskısının yüklü olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Keresteci, “14 iş günü içerisinde 13 gün borsa düşüş kaydetmişti. Yabancı istatistiklerine baktığımızda ise son 2 haftada nette bir milyar dolarlık hisse senedi satışı yapıldığını gördük. Finansal piyasaların işlevselliğini bozacak yönde bir vergilendirmeye çok olumlu bakmadığımdan dolayı, akşam saatlerinde gelen bu uygulamanın rafa kalkmasının borsaya olumlu etkisinin olacağını düşünüyorum. Borsaya yeni para girişi olmazsa endeks yükselmekte zorlanır. Verginin rafa kaldırılması borsada hacmin yeniden artmasına yol açar.” ifadelerini kullandı.

Keresteci, Çin tarafından ithal edilen mallar hakkında yaptığı değerlendirmede, devlet desteğiyle ucuzlayan Çin mallarının sanayiyi vurduğunu ve Çin mallarına uygulanan vergilerin enflasyonla mücadele açısından teorik olarak negatif olduğunu belitti. Dünyada ekonomik milliyetçiliğin arttığını söyleyen Keresteci, yerli sanayinin belli oranda desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

TL’deki değerlenmenin sanayiye etkisini yorumlayan Keresteci, “TL'deki değerlenme şirketleri zorlamaya başladı. Buna devam edilmesi bir yerden sonra içerideki sanayilerin zorlanmasına ve Türkiye’deki dış ticaret dengesinin aleyhimize dönmesine sebep olur. Bu da uzun vadede istenmeyen bir denklem olur. Sanayiler kısa sürede ortaya çıkan hızlı değerlendirmeye kendilerini uyumlandırmakta zorlanabilirler.” dedi.