Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Avrupalı yöneticilerin eğer bölgenin borç krizini soğutmak istiyorlarsa IMF aracılığı ile Çin'den ABD'ye ülkelerden yardım alabileceğini söyledi.

17 ülkenin olduğu euro bölgesinin "devrilme noktası"nda olduğunu söyleyen Zoellick, "Bu kargaşa dalgası ABD ve gelişen ülkeleri etkiliyor. İtalya gibi yatırımcının güvenini tazelemek için yeni politikalar benimseyen ülkeler sebebiyle IMF, Avrupa'daki sisteme ödeme garantisi sağlayabilir." yorumunda bulundu.

"Eğer Avrupalılar bir çözümde anlaşırlarsa; ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler buna destek vereceklerdir." diyen Zoellick,  bunun da IMF yoluyla yapılabileceğini söyledi.

Zoellick, Almanya, Fransa ve diğerleri krizi durdurmak için gerekli tedbirleri almaya adım attıklarında Çin'in de gerekli yardımı yapmak için hazır olan ülkeler arasında bulunduğunu açıklarken "ABD ise içeriye para koymazken fondaki likidite mekanizması yoluyla destekleyici olabilir." dedi.

Washington merkezli Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan, Pertekiz ve İrlanda'nın bankalarını kurtarmak için finansal yardım sağlarken İtalya'ya da borç krizinden kurtulması için daha önce görülmemiş denetlemeye başlamaya hazırlanıyor. Küresel ekonominin kötüleşmemesi adına içlerinde Brezilya'nın da olduğu bazı gelişmekte olan ülkeler IMF'in kaynaklarını artırmak için hazırlar.