Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun enflasyonist baskının devam etmesi ve dış talebin zayıflamasıyla, ülke ekonomisinin zorlu bir çeyrek yaşayabileceğini söylemesinin sonrasında Çin Borsası 2012'nin ilk işlem gününe ekside başladı.

Asya'nın en büyük kargo şirketi China Cosco Holdings Co., ihracat siparişleri endeksinin 3. ayında da küçülmeye işaret etmesinin ardından yüzde 2.4 düştü. Shenzen Development Bank Co. ve China Citic Bank Corp., bu ayın sonuna denk gelen Çin Yeni Yılı tatilinin öncesinde nakit sıkışıklığının artacağına yönelik spekülasyon üzerine bankalar arasındaki kayıplara öncülük etti. Gree Electric Appliances Inc., China Daily gazetesinin, hükümetin hanehalkı araçlarını sübvanse edebileceğini yazmasının ardından tüketici malları üreticileri arasındaki yükselişte başı çekti.

Yatırımcıların piyasaların likiditesine ilişkin kaygılarına ve bu kaygıların Wen'in ekonomik yavaşlamaya ilişkin açıklamalarının ardından daha da arttığına dikkat çeken Şanghay'daki Jianghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Chen Liqiu, lkidite sorunu için munzam karşılıkların düşürülmesi gerektiğini savundu.

Şanghay Bileşik Endeksi,yüzde 0.8'e varan kazançlarını silerek yüzde 0.2 düştü ve 2,195.39 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,333.46 puandan işlem gördü. Çin piyasaları dün ve 2 Ocak'ta tatil sebebiyle kapalıydı. Japonya hariç MSCI  Asya Pasifik Endeksi ise bu sürede yüzde 2 yükseldi. Standard&Poor's 500 Endeksi dün yüzde 1.6 artış kaydetti.

Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz yıl borçlanma maliyetlerine ve Avrupa'daki borç krizinin ekonomik büyümeye zarar vereceğine dair endişelerin etkisiyle yüzde 22 düştü. 2008'den bu yana en sert düşüşüne işaret eden endeks böylece 2010'da kaydetmiş olduğu yüzde 14'lük kayıbı da genişletti. Şanghay Endeksi'nin 2009'dan bu yana yüzde 33'ü bulan kayıpları, endeksi dünyanın en büyük 15 endeksi arasında "en  kötü performans sahibi borsa" konumuna getirdi. CSI 300 Endeksi ise 2011'i yüzde 25 aşağıda tamamladı.