Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisinin, 2011 yılının son üç aylık döneminde, ihracat talebinin azalması ve yetkililerin emlak piyasasındaki balonlar aleyhine uyguladıkları kampanyayı sürdürmeleri ile birlikte,10 çeyrekten bu yana en düşük büyümesini göstermesi ve daha da yavaşlaması bekleniyor.

Çin'de, üretilen tüm mal ve hizmetlerin değerlerinin toplamı olan gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH), Bloomberg News'un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, geçen yılın son çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 artış göstermesi bekleniyor. Çin'de yarın, büyüme rakamının yanında, yatırım, perakende satışlar, sanayi üretimi verileri de açıklanacak.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin dördüncü çeyrek üst üste yavaşlama göstermesi, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Avrupa'da büyümenin sıfıra yakın olabileceği uyarısı ve küresel büyüme tahminini düşürmesi ile birlikte, küresel büyümenin sendelemekte olduğu endişelerini artırıyor. Çin'de ihracat Aralık ayında son iki yılın en düşük artışını gösterirken, enflasyon son 15 ayın en düşük seviyesine indi. Bu gelişmeler, Başbakan Wen Jiabao'ya politikaları gevşetmesi için ortam yaratıyor.

Hong Kong'da Nomura Holdings Inc.'nin şef Çin ekonomisti ve daha önce IMF'te görev yapan Zhang Zhiwei, "En kötüsü henüz yaşanmadı ve önümüzdeki aylarda, daha da gevşeme tedbirleri uygulamaya koyulabilir" dedi ve "Çin'de artmakta olan aşağı yönlü riskler, özellikle Avustralya ve Brezilya gibi emtia ihracatçılarının görünümüne de zarar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

Zhang, "Büyüme, mart ayında biten çeyrekte, yüzde 7.5 ile 'dip' yapabilir ve ikinci çeyrekte yüzde 7.6 olabilir" dedi ve "Bu durumda, merkez bankası, Mart'ta bir faiz indirimi ve bankalara uygulanan zorunlu karşılıklarda üç kez indirimle birlikte, yılın ilk yarısında gevşeme politikaları uygulayabilir" şeklinde tahminde bulundu.