Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, tahvillerin para politikası hedefleriyle alınmasından ötürü, bir kez daha elindeki Yunan tahvili varlıklarında yeniden yapılandırmaya gitmeye karşı çıktı.

Bankanın Yönetim Kurulu'nun duruşu hakkında bilgisi olan 2 kişi, AMB'nin de Yunan tahvillerinde zarar yazılmasında özel sektör kreditörlerine dahil olması konusunda baskıyla karşılaştığını, ancak merkez bankasının bunun bir tür "güven açığına" sebep olacağını düşündüğünü belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetici Direktörü Christine Lagarde bugün, özel sektör kreditörlerinin yeterince ilerleme kaydetmemesi durumunda, Avrupalı hükümetlerin ve Yunanistan kamu sektöründeki diğer kreditörlerinin de işe el atmalarının ve desteklerini artırmalarının grekebileceğini söyledi. Yunanistan'ın yatırımcıları ve Eurogrup Maliye Bakanları hâlâ özel sektör kreditörlerinin ne kadar zarar yazacağı konusunda uzlaşamadı.

Paris'te konuşan Lagarde gazetecilere, Yunanistan'ın özel sektörün elinde bulunan borç oranında anlaşma sağlanamaması hâlinde, ülkenin kamu sektöründeki kreditörlerin de devreye girmek zorunda kalacağını söyledi.

AMB Başkanı Mario Draghi ise 19 Ocak'ta bankanın Yunan hükümeti ve özel sektör kreditörleri arasındaki görüşmelerinde taraf olmadığını söylemişti. New York Times'ta yer alan ve kaynağı belirtilmeyen bir habere göre, AMB, elindeki Yunan tahvillerinin takas edilmesi için görüşmelerde bulunuyor. Ancak AMB sözcüsü bu konuda yorum yapmayı reddetti.