Advertisement
HABERLER ABONE OL

(A.A) - Kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle son birkaç gündür insan ve araç trafiğinin azaldığı gözlendi. Son günlerde araçlarını trafiğe çıkartanların sayısının azalmasına karşın meydana gelen trafik kazaları ise arttı. Bazı araçlar da yollarda mahsur kaldı.

Elverişsiz hava şartları dolayısıyla bazı iç ve dış hat uçak seferleri, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Şehir Hatları'nın bazı seferlerinde iptal ve gecikmeler yaşanırken, bazı etkinlik ve toplantılar da ya ertelendi ya da iptal edildi.

Buzlanma dolayısıyla kırık, çıkık, burkulma, çatlama ve incinme vakaları arttı. Hastanelerin acil servislerinde bu vakalardan dolayı yoğunluk yaşanırken, kar yağışı ve ulaşımda yaşanan aksaklıklar nedeniyle de hastanelerde bakılan hasta sayısında azalma olduğu öğrenildi.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, poliklinik ve acil servis hasta sayısında 3'te bir azalma yaşanmasına rağmen kırık, çıkık, burkulma, çatlama ve incinme vakalarında yüzde 20-30 artış olduğunu kaydetti.

Kentte doğalgaz tüketimi de arttı. İGDAŞ'tan alınan bilgiye göre, geçen yıl İstanbul'da günlük en yüksek tüketim 38 milyon metreküp olurken, bu rakam dün itibariyle 43 milyon metreküpe yükseldi.

Kar yağışı ve havaların soğuk olması dolayısıyla evlerinde zaman geçirenlerin ve ofis yerine evinden çalışanların sayısının yükselmesi sonucu internetin başında geçirilen süre de arttı. TTNET'ten alınan bilgiye göre, sömestre tatili ve son 3 günlük hava şartları internet trafiğini artırdı.

Okulların tatil olmasının da etkisiyle dışarıda zaman geçirmek isteyenler ise kapalı alan olması dolayısıyla alışveriş merkezlerini tercih etti.

-Atkı, bere, eldiven ve bot satışları arttı-

İstanbul'u kaplayan beyaz örtü dolayısıyla sokak ve mağazalarda atkı, bere, eldiven ve bot satışları da arttı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu üyesi ve Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, kar yağışının ayakkabı firmalarının işlerini olumlu etkilediğini ifade ederek, ağır hava şartlarında tercih edilen casual botların satışında geçen haftaya göre yüzde 25'lik artış yaşadıklarını kaydetti.

Ev ve ofislere verilen yemek siparişlerinde de artış oldu. Yemeksepeti.com Üst Yöneticisi (CEO) Nevzat Aydın, kar yağışının herkesin hayatını zorlaştırırken restoran çalışanlarını ve motorlu kuryeleri de etkilediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Kar yağışının artmasıyla beraber birçok restoran servis veremedi. Dolayısıyla karlı havanın siparişler üzerinde olumlu değil, olumsuz etkisi oldu. Servis vermeye devam edebilen restoranlardaki sipariş sayısı artış yüzde 40 civarında gerçekleşti. Kullanıcılar dışarı çıkmayı tercih etmedikleri için hem internette daha fazla vakit geçiriyorlar, hem de bazı ihtiyaçlarını online olarak giderme yolunu seçiyorlar. Kar yağışı sırasında tabii ki ev yemekleri, çorbalar, kebaplar gibi sıcak yiyeceklere olan talepte bir artış var''

-Araç lastiği satıcıları hareketlendi-

Kentte havaların soğuması ve son haftalardaki kar yağışları ile birlikte artan kışlık lastik kullanma ihtiyacı araç lastiği satıcılarını hareketlendirdi.

Türk Pirelli Genel Müdürü Mete Ekin, kar yağışının başlaması ile birlikte yetkili satıcılarına tüketicilerden gelen kış lastikleri taleplerinin arttığını gözlemlediklerini ifade ederek, ''Kar yağışı ile birlikte tüketicilerin kış lastikleri alım trendinde önemli bir artış görüyoruz'' dedi.

-Eğlencesi de var-

Bu arada, İstanbul'da kar yağışının tadını çıkaranlar da var. Çocuklar ve okulların tatil olması nedeniyle öğrenciler başta olmak üzere evde olan ya da iş çıkışında çalışanlar, sokak aralarında ya da boş arazilerde kar topu oynayarak ve kardan adam yaparak karın keyfini çıkarıyor.