KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, dün altı ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, petrol üreticilerine gelen satışların, Glencore International Plc ile Xstrata Plc arasındaki birleşme görüşmelerinin madencilik hisselerine getirdiği alımlara ağır basması sonucu, kazançlarını geri verdi. ABD endeks vadelileri fazla bir değişiklik göstermezken, Asya hisse senetleri değer kazandı.

Kömür, bakır ve nikel madencilik şirketi Xstrata, Glencore'un alış teklifi verdiğini doğrulamasının ardından yüzde 12'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük insülin üreticisi Novo Nordisk A/S, dördüncü çeyrekte beklenenden iyi kar açıklamasının ardından yüzde 4.4 prim yaptı. Avrupa'nın en büyük iki petrol şirketi Royal Dutch Shell Plc ve BP Plc en az yüzde 1.5'lik kayıplar yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yaklaşık yüzde 0.1'lik düşüşle, Londra saati ile 09:07'de 259.46 seviyesine geriledi. Endeks güniçindeki yüzde 0.4'kadar ulaşan kazançlarını geri verdi. Endeks dün 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.1'in altında bir kayıp yaşarken, MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 1.2 yükseldi.

Schroder Investment Management Ltd. küresel hisse senetleri müdürü Virginie Maisonneuve, "Çok fazla likiditeniz var ve güçlü nakit akışına sahip güçlü şriketler, değerlemelerin şimdilerde güçlü olduğunu düşünüyor" dedi ve "Şirket satınalma ve birşleşme dalgası görebiliriz. Ancak bu doğru değerleme ile olmalı. Anlamı olan bir evlilik olmalı. İyi anlaşmalar  sonuca varacak" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi Ocak ayında yüzde 4 yükseldi ve üst üste ikinci ayı da kazançla tamamladı. Endeks, Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara büyük miktarda kredi sağlaması ve ABD'de ekonomik verilerin beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile, geçen yılın en düşük seviyesinden yüzde 21 yükseldi.

Advertisement