Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'de yeni yıl (Bahar Bayramı) şenliklerinin bitişi ve ay takvimine göre dolunayın ilk görüldüğü gece olan Fener Bayramı kutlanıyor.

Şanghay'ın modern binalarının arasında bulunan Yüyüen Bahçeleri'nde yapılan etkinliklerde, yediden yetmişe halk, fenerlerle donatılan meydanda coşkuyla kutlamalar yapıyor.

Çin'in en büyük kentlerinden olan Şanghay'daki "Çin Mahallesi" olarak da bilinen bölgede toplanan Çinliler için geleneksel kıyafetler giyen grupları gösteri yaptı.

Çin tarihinin önemli figürlerinden ve Budizmin simge isimlerinden biri olan Tangsın'ın kostümüne bürünmüş bir Çinli, izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. İnsanlara bereket ve bol kazanç için hayali para dağıtan bir diğer geleneksel kostümlü Çinli ise ilginç görüntüler oluşturdu.



-Sevgililerin de bayramı

Çin takvimine göre, Fener Bayramının 2 bin yıldan fazla tarihi var.

Batı Han Hanedanlığı (M.Ö 202-M.S 8) döneminde kutlanmaya başlayan gün, Doğu Han Hanedanlığı İmparatoru Mingdi'nin Budizmi seçmesi ve aynı günün Buda'nın dünyaya geldiği tarih olduğunu öğrenmesiyle bayram ilan edilmiş.

Budizmi benimseyen dönemin imparatoru, fener yakarak bu gecede Buda'ya olan saygısını göstermeye başlamış. Tebasına da aynı şekilde fenerler yakarak yüksek yerlere asmalarını emretmesiyle gelenek halk arasında yaygınlaşmaya başlamış. Gün, Tang Hanedanlığı döneminde ise görkemli törenlerle kutlanmaya başlanmış.

Fener Bayramında Çinliler, suda haşladıkları yuvarlak şekildeki pirinç unundan yapılmış tatlılar yiyerek aileleriyle bir araya geliyor.

Bayram, sonraları Çin'de sevgililerin de bayramı olarak anılmaya başlanmış.

Tavşan yılını geride bırakarak ülkenin simge hayvanlarından olan ve gücü simgeleyen ejderha yılına giren Çin'de yeni yıl kutlamaları Fener Bayramı ile sona erecek.