Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'ndan ucuz para alan yatırımcıların, bu parayı başka ülkelere götürmesinin sonucunda Portekiz'de tahvil faizleri yükseliyor.

10 yıllık borçlanma maliyetlerinin son 2 haftada neredeyse yüzde 2 artması, yatırımcıların, ülkenin 2013'de tahvil satışı yapmakta zorlanacağına ilişkin endişelerine neden oluyor. Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Mayıs 2011'de kurtarılmasının ardından 78 milyar euro ile kurtarılmasından bu yana tahvil satamıyor.

AMB'nin parasının likidite sağladığını, ancak borçlarını ödeme yeteneği yaratmadığının altını çizen GlasgowWdaki Ignis Asset Management'ın portföy yöneticilerinden Stuart Thomson, "Eğer algı bir ülkenin zaten iflas ettiği yönündeyse, o zaman bu likidite önlemleri bir işe yaramayacaktı. Portekiz'in ikinci bir kurtarma paketine ihtiyacı olabileceğine ilişkin artan bir endişe ortamı var" dedi.

10 yıllık Portekiz tahvillerinin borçlanma maliyeti bir yıl önceki yüzde 7.48 seviyelerinden yüzde 13.85'e çıktı. AMB'nin 8 Aralık'ta likidite operasyonunu açıklamasından bu yana ülkenin 10 yıllık hazine tahvili faizi ile Almanya'nın 10 yıllık hazine kağıdı getirisi arasındaki fark yüzde 1.09 artış kaydederek yüzde 12.02'ye çıktı. İtalya'nın faiz farkı 134 baz puan düşüşle yüzde 3.1'e; İspanya'nınki ise 65 baz puan azalarak yüzde 3.15'e geriledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'ndeki bankalara 22 Aralık'ta ilk tur 3 yıllık sınırsız kredi sunmasından bu yana Portekiz tahvilleri yüzde 0.6 getiri sağladı. Yatırımcılar İtalyan tahvillerinde yüzde 13, İrlanda varlıklarında yüzde 11 ve İspanya'nın kağıtlarından yüzde 5.6 getiri sağladı.